Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligt slag i luften

Utökad skolplikt räcker inte för alliansen att ta tillbaka initiativet

Annons

Demoskops nya opinionsmätning visar på katastrofala siffror för de fyra allianspartierna.

Tillsammans skrapar de bara ihop 36,2 procent att jämföra med de rödgrönas 52,3 procent.

Socialdemokraterna är nästan ensamma ikapp de fyra regeringspartierna med 34,7 procent. Avståndet mellan blocken ökar till 16 procentenheter med nio månader kvar till valet och man kan ana en viss desperation i allianspartierna.

Det är mycket möjligt att tappet kan kopplas till Pisa-mätningen om svenska elevers sjunkande kunskaper.

Utbildningsminister Jan Björklunds försök att fortfarande skylla de svaga resultaten på sossarnas "flumskola" har genomskådats av väljarna.

Folkpartiet har redan förlorat sin hjärtefråga. En majoritet av väljarna anser att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har en bättre skolpolitik än Jan Björklunds parti.

I onsdags gjorde de fyra partiledarna ett tappert försök att ta tillbaka initiativet i skolfrågan. Under stor mediebevakning besökte de Engelbrektsskolan på Östermalm i Stockholm.

Där lanserades en utredning om att förlänga skolplikten till tio år och att alla sexåringar ska börja skolan.

I övrigt hade de bland annat knyckt oppositionens förslag om obligatorisk sommarskola och förlängd skolplikt för högstadieelever som inte når godkända betyg.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kallade det ett stenhårt slag i luften och det är en träffande beskrivning. Regeringen har inga nya pengar att lägga in, och förändringen kan tidigast genomföras 2018.

Vilken sorts pedagogik som ska följas och vilken undervisning sexåringarna ska få är oklart. Även finansieringen svävar i skyn.

Nej, det blev ett misslyckat försök av alliansen att återta initiativet i skolpolitiken.

Tanken är god att göra skolplikten tioårig, men den är ju i praktiken redan det. 96-97 procent av sexåringarna går i "nollan", förskolans sista år.

Att göra om dem till "riktiga" skolelever kräver stora resurser, till exempel för att fortbilda 10 000 förskolelärare och ta fram kursplaner för knattarna.

I stället för att ta tag i de akuta problemen – som svaga resultat, stora vinstuttag, betygsinflation, minskad likvärdighet och ökad segregation – väljer alliansen att lansera något som ingen egentligen är emot och som ska hända tidigast om fyra år.

Det stora problemet med högerpartiernas skolpolitik är dock deras prioriteringar. I år sänker regeringen skatterna med ytterligare 18,9 miljarder kronor.

Deras satsningar på skolan under valåret kostar futtiga 600 miljoner kronor.

Det är siffror som talar sitt tydliga språk. En majoritet av väljarna kan fortfarande räkna och de inser förhoppningsvis vad som är bäst för skolan och Sverige.

Peter Franke är chefredaktör vid socialdemokratiska Värmlands Folkblad

Mer läsning

Annons