Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg hade kanske klarat sig bättre som astrolog

/

När de olika opinionsinstituten mäter väljarnas förtroenden för partierna inom olika politikområden, har Moderaterna tappat topplaceringarna i alla utom två av de tunga: lag och ordning, samt landets ekonomi.

Annons

Moderaterna anses fortfarande vara en garant för "ordning och reda" i finanserna. Något som känns alltmer obegripligt.

Anders Borg (M), "Europas bästa finansminister" som borgarna gärna påminner om, hade säkerligen haft fler rätt i sina prognoser om han valt en karriär som astrolog. Tillväxtsiffrorna tvingas han regelmässigt skriva ner och arbetslöshetsprognoserna slår alltid fel.

"Arbetslösheten är nere på 5 procent före 2014", lovade Borg svenskarna 2011. Arbetslösheten låg då på 7,8 procent.

I sin prognos på torsdagen lovade Borg en "starkare arbetsmarknad" under 2014 – och en arbetslöshet som pressas ner till ... 7,7 procent. Och han tvingades skriva ner tillväxtprognosen han gjorde för bara ett par månader sedan i sin budgetproposition.

Tidigare i veckan meddelade Ekonomistyrningsverket att underskottet i de offentliga finanserna blir 87 miljarder för 2014. Det högsta underskottet sedan överskottmålet infördes år 2000.

Och nej, ljudet du hör är inte alla borgare som häromveckan skrek ut hur Socialdemokraterna genom att fälla regeringen i ett budgetbeslut bröt emot viktiga demokratiska principer och nu upprörs över att regeringen inte respekterar principen om överskottsmålet.

Vad du hör är dånande tystnad.

Ett underskott på 87 miljarder – lånade för att sänka skatten för dem med arbete – och ett ekonomistyrningsverk som noterar att regeringen dels missar överskottsmålet, dels har alldeles för små marginaler till utgiftstaket är inget att tala om. Världens bästa finansminister fixar det.

"Hur blir det fler jobb om man höjer skatten?", frågar moderater retoriskt i debatten trots att de vet att gigantiska skattesänkningar gett magert resultat.

Nu talar till och med Borg om att det kan bli tal om skattehöjningar nästa år – för att betala för skattesänkningar man redan beslutat om.

"Skapa nya skatteintäkter, eller minska på utgiftssidan", menar Borg är hans alternativ.

Konspirationsteoretisk som man är kan man inte låta bli att undra om Borg kanske inte redan gett upp om valet, och nu bara vill försvåra sina efterträdare att uppfylla det uttalade löftet om Europas lägsta arbetslöshet 2020.

Mer läsning

Annons