Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir världen bättre i år?

Vad händer i år i Europa? I Mellanöstern? Med världsekonomin? Med miljön och framstegen? Om det kan vi bara gissa.

Annons

Europa: EU ska under 2014 ledas av Grekland och Italien, två länder som knappt kan styra sig själva. Det säger en del om EU:s inadekvata beslutsstruktur. Men det är också val till ett EU-parlament med större befogenheter och nya kommissionärer ska utses.

Låt oss hoppas att vi får en synlig "EU-president". Vi behöver ledare som kan ge Europa ett ansikte, utåt och inför sina 500 miljoner medborgare.

Ekonomin: Merkel och andra politiker med Lyckoslantens Spara och Slösa som enda ekonomiska förebilder lät Grekland med två procent av Europas BNP bli tuvan som så när välte hela eurolasset. Socialdemokrater i tyska regeringen och en rödgrön regering i Sverige stärker de progressiva krafterna, men det kommer att ta lång tid att överbrygga de klyftor som sparpolitiken skapat.

Mellanöstern: Här blir det blir det troligen värre, innan det blir bättre. Folkmordet i Syrien fortsätter, Libanon dras in i kriget, våldet i Irak ökar och landet tar ytterligare steg mot en de facto delning. I Egypten stärker militärdiktaturen sitt grepp om makten med en fejkad folkomröstning. USA:s närmande till Iran och försök att förhandla fram en uppgörelse mellan israeler och palestinier är ljuspunkter.

USA: Håller kongressval i höst. Obamas opinionssiffror är nu så låga att de bara kan vända uppåt 2014. Republikanerna är dessbättre lika impopulära och det blir troligen inga avgörande förändringar i kongressen. Den amerikanska ekonomin har tagit fart efter långvariga stimulanser och det ser bra ut inför året. Men USA:s masspioneri fräter på Obamas anseende och undergräver demokratin i världen.

Kina och Japan: Kinas nya ledare Xi Jinping vill ha mer marknadsekonomi och inhemsk välfärd, dock utan att släppa på partidiktaturen. Håller god ekonomisk styrfart. Japans nya ledare Shinzo Abe försöker få igång den stagnerande ekonomin genom massiva satsningar. Rustar militärt och bråkar med Kina om några klippöar i Kinesiska sjön. Allvarligt, men än så länge mest tuppfäktningar.

Världen i övrigt: Brasilien och Indien, som båda ska hålla val under 2014, hämtar för tillfället andan. I stället dras kapitalet till vad placerarna kallar "gränsstater" i Afrika, Asien och Latinamerika, länder som bara står i början av sin utveckling. Men bakom de fina BNP-talen i en del afrikanska länder döljer sig utländsk exploatering av naturtillgångar, inklusive jordbruksmark.

Miljön och framtiden: "Riskolonierna" möjliggör en fortsatt ohållbar överkonsumtion i den rika världen. De höjer inte konsumtionen i länder där många alltjämt svälter. Men smarta telefoner och annan teknik sprids även i utvecklingsländerna, barnabarnadödligheten minskar, fler lär sig läsa och den extrema fattigdomen minskar. Så allt är inte hopplöst.

Torsten Nilsson skriver krönikor med utrikespolitiskt anslag.

Mer läsning

Annons