Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund vill skrämmas med kommunistspöket

/
  • – Ska arbetslivet bli mer jämställt, och det tjänar vi alla på, så behöver också föräldraledigheten bli mer jämställd. Jan Björklund öppnade för en tredje öronmärkt pappamånad vid landsmötet i Västerås.

Annons

Jan Björklund har vaknat. Lite yrvaken konstaterade han att han trodde att jämställdheten skulle komma av sig själv när han öppningstalade vid Folkpartiets landsmöte i Västerås i torsdags. Det gjorde den inte, så nu föreslår han en tredje öronmärkt månad för papporna i föräldraförsäkringen.

Det är ett litet, men bra steg mot en delad föräldraledighet. Övriga allianspartier gör dock tummen ner, så om Björklund vill nå framgång borde han vända sig till de rödgröna partierna.

Jämställdheten ska bli en nygammal liberal profilfråga i valrörelsen. Partiet tänker inte lägga nytt krut på den tidigare hjärtefrågan skolan. Björklund har redan förlorat förtroendet i den matchen till Socialdemokraterna.

Efter sju år som utbildningsminister kan han inte längre skylla alla problem på sossarnas "flumskola". Med tanke på att resultaten stadigt försämras ligger det närmare till hands att tala om Björklunds "dumskola".

Talet innehöll sedan en 30 minuter lång hyllning till alliansen och dess politik. Några mörka moln syntes inte på Björklunds blåklintsfärgade himmel.

Den höga arbetslösheten nämndes inte med ett ord, inte heller de växande utbetalningarna av socialbidrag eller problemen i skolan.

Jan Björklund följde också ett upplägg som gällt för de andra tre alliansledarnas öppningstal vid höstens stora partimöten. Han pratade hellre om det de har gjort än om det de vill göra.

Alliansens taktik är klar. De ska skrämmas med Jonas Sjöstedt ända fram till valdagen. FP-ledaren försökte till och med kleta kommuniststämpeln på vänsterledaren. Det är knappast framgångsrikt.

Han raljerade om att en rödgrön mardröm väntar om inte alliansen får fortsatt förtroende. Någon dörr vänster ut tänker inte Folkpartiet öppna. De har surrat sig hårt vid masten på Reinfeldts alliansskuta. Går den under följer Folkpartiet med i djupet.

Jan Björklund lyckades säkert övertyga de redan frälsta ombuden i kongressalen om att Folkpartiet är bäst, men frågan är om några utanför den inre liberala kretsen faller för hans budskap. Det är tveksamt.

Om talet stärker Jan Björklunds ställning som partiledare är också oklart. Väljarna har större förtroende för Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson, visar en färsk mätning från Expressen/Demoskop.

Han utmanas även av Maria Arnholm och Erik Ullenhag. Björklund gjorde inget bra val 2010 och han sitter knappast kvar om inte resultatet lyfter om tio månader.

Vi vill mer, lyder Folkpartiets nya budskap. Om Björklund får bestämma betyder ännu fler skattesänkningar, större klyftor, lägre ungdomslöner, sämre anställningsskydd, utbyggd kärnkraft, euron som valuta och ett medlemskap i Nato.

Mer läsning

Annons