Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvecklingen av Sollefteå sjukhus kanske redan har börjat

/

Annons

Akutkirurgin i Sollefteå förblir stängd. Detta meddelade länsverksamhetschefen Leif Israelsson och sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson under fredagens bitvis hetsiga presskonferens i Sollefteå.

Tjänstemannabeslutet motiveras med hänvisning till de akuta rekryteringsproblemen och de effekter på patientsäkerhet och arbetsmiljö som personalbristen orsakar. Att bedriva en verksamhet när hälften av sjuksköterskorna är stafettsjuksköterskor låter sig helt enkelt inte göras eftersom riskerna blir för stora, förklarade Leif Israelsson.

Knäckfrågan är dock huruvida det som nu sker är en medveten strategi, om den temporära stängningen förlängs i syfte att pressa fram en permanent nedskärning. Upprörda kritiker tror sig veta att det finns en dold agenda, men anklagelsen vilar på spekulativ grund. Och man kan verkligen fråga sig varför presskonferensen tilläts övergå till att bli ett upprört personalmöte, där huvudsyftet tycktes vara att kölhala ledande tjänstepersoner offentligt.

För Sollefteås del spelar det givetvis mindre roll om det finns dolda motiv eller ej, för ju längre akutkirurgin hålls stängd desto större blir risken att den förblir stängd. Om möjligheter att rekrytera AT-läkare undermineras, samtidigt som akutverksamhet flyttas, är det knappast en överdrift att tala om ett förarbete till sjukhusnedläggning.

Det behöver inte bli så, men risken finns och den är högst konkret. Detta inser förmodligen alla berörda vårdtagare, anställda och medborgare.

De oroade borde kunna förvänta sig raka besked både om de hot som i dag skapas och om de prövningar som väntar. Att, som Nina Fållbäck Svensson, dyka upp i Sollefteå med beskedet att "lyckligtvis är det så att akuta saker händer väldigt sällan för individen", är att uppvisa – ja, vad ska vi kalla det – dålig taktkänsla.

Nu måste all kraft läggas på att trygga rekryteringen. Arbetet för att bevara akutkirurgin i Sollefteå måste fortsätta, även om det just nu ser riktigt mörkt ut.

Mer läsning

Annons