Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutande partiledardebatt

Annons
Lördag 15 juni 2002Avslutande partiledardebatt

Göran Persson vill göra Nato till en valfråga. Den torde han få driva ensam.

I går hölls en partiledardebatt i riksdagen som avslutning på vårens arbete. I går kom också Statistiska centralbyråns, SCB, sista undersökning av partisympatierna före valet i höst. SCB:s undersökningar anses mer tillförlitliga än andra, eftersom de är stora; cirka cirka 9 000 personer har intervjuats.

Undersökningen visar att socialdemokrater och vänsterpartister skulle bilda en socialistisk majoritet i riksdagen ifall det varit val i maj, då undersökningen gjordes. Att döma av Göran Perssons och Gud-run Schymans inlägg i partiledardebatten är det inte den mest lyckade utgången av valet. Gudrun Schyman har ju för avsikt att i så fall ingå i regeringen. Å andra sidan tycks både Persson och Schyman vara ense om åtminstone en sak, att Sverige inte ska bli medlem i Nato. Det var för övrigt den fråga som intresserade statsministern mest i debatten. Det var ett fattigdomsbevis från regeringens sida. Något annat borde han väl kunna debattera med oppositionen.

Det är inte troligt att Natofrågan splittrar den borgerliga sammanhållningen, hur mycket Göran Persson än anstränger sig. Försöket att slå in en kil mellan oppositionspartierna är alldeles för tydligt. Dessutom är det tveksamt om socialdemokraterna verkligen gör Nato till en valfråga, den är knappast någon röstmagnet. Ingen människa här i landet kan ha undgått att se hur Sverige går hand i hand med Nato, låt vara att regeringen envist håller fast vid att det inte är detsamma som att vara medlem. Det är mest en formalitet men samtidigt en fråga om ärlighet.

Miljöpartiets nya språkrör Maria Wetterstrand talade visserligen mycket om miljön i sin första partiledardebatt men inte kan hon, eller kollegan Peter Eriksson, rädda partiet kvar i riksdagen med den argumentationen. Enligt SCB hamnar miljöpartiet utanför riksdagen och har befunnit sig där under mer än ett års tid. Partiet har tappat väljare till både moderaterna och vänsterpartiet.

Gruppen övriga partier skulle få 1,7 procent, det är en tillbakagång sedan valet 1998. Där ingår pensionärspartier och norrbottenspartiet och de är inget att bekymra sig över. Att sverigedemokraterna däremot blivit störst av "övriga" är oroande. Partiet har fördubblat sitt stöd sedan november.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg inledde sitt anförande med en uppmaning till Göran Persson att värna flyktingarna under överläggningarna mellan EU:s regeringschefer om EU:s flyktingspolitik. Det ska inte sättas in några "kanonbåtar mot flyktingskepp" sade Lars Leijonborg med udden riktad mot Englands premiärminister Tony Blair och dennes nya inriktning i asylpolitiken. Det ska inte byggas någon "fästning Europa" förklarade Leijonborg och räknade med att Göran Persson driver den svenska linjen mot den invandrarfientlighet som hans regeringskolleger gett prov på.

Folkpartiledaren var för övrigt inte ensam om den uppmaningen till statsministern.

Enligt SCB:s undersökning får centerpartiet 5,4 procent av väljarnas stöd, folkpartiet 5,1 procent, moderaterna 21,9, kristdemokraterna 9,2, socialdemokraterna 43,1, vänsterpartiet 10,4 och miljöpartiet 3,2 procent.

Stolt?

I går i partiledardebatten var statsminister Göran Persson stolt men inte nöjd efter de gångna fyra regeringsåren.

I går presenterade socialstyrelsen en kritisk rapport om vården och omsorgen i Sverige:

200 000 personer har avstått helt eller delvis från sjukvård eftersom de inte hade råd.

250 000 personer hämtade inte ut sin föreskrivna medicin därför att den var för dyr.

1 000 000 svenskar avstod helt eller delvis från tandvård därför att den kostade för mycket.

Att statsministern inte är nöjd är begripligt - men stolt?

Mer läsning

Annons