Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlyssning - ett bra verktyg

Debattens vågor har gått höga om Edward Snowden, om FRA och om avlyssning. Det är mycket svåra frågor med många svar och ännu fler frågor.

Annons

Att Angela Merkels telefon var/är avlyssnad tycktes uppröra den tyska förbundskanslern men kan knappast ha överraskat henne om det var en vanlig mobil hon använde.

Hon har ju tillbringat en stor del av sitt liv i ett Östtyskland som systematiskt övervakade sina medborgare. Det var väl till och med så att nästan halva befolkningen övervakade den andra halvan.

Det som var annorlunda var ju naturligtvis tekniken. Det krävdes väldigt många människor för att göra det som kanske tar sekunder i dag.

På 90-talets början när mobilen började bli var mans egendom var vi helt på det klara med att använda mobil var som att skriva vykort. Ibland verkar den kunskapen inte finnas i dag eftersom många brottslingar använder mobil.

Polisens möjligheter att spåra var man befunnit sig eller till och med avlyssnat vad man sagt är mycket stora och är därför ordentligt lagreglerade.

Det krävs helt enkelt domstolsbeslut. Det gäller naturligtvis även datatrafik.

Vi som ibland är med på hemliga möten måste lämna ifrån oss våra mobiler. Det räcker inte att bara stänga av dem. Det beror just på att de är så lätta att avlyssna av nästan vem som helst.

Man kan stå utanför ett hus och avlyssna vad som sägs även om mötesdeltagarna har stängt av sina telefoner.

Att till och med spioner använder vanliga mobiltelefoner förekommer också. När jag frågat de som känner till den världen hur det kan komma sig får jag till svar att mobiltelefoner är så enkelt att använda och de finns alltid till hands.

Att e-post skulle vara omöjligt att avlyssna/avläsa tycks många ha trott ända fram till nyligen.

Egentligen är det ju inte avlyssning i vanlig mening vi talar om utan att vissa sökord fastnar i olika nät.

Försvarets forskningsanstalt (FRA) avlyssnar inkommande trafik för att hitta eventuella hot mot Sverige. Det är även viktigt att man har koll för säkerheten för våra trupper i andra länder till exempel Afghanistan.

Det har också betydelse för att man ska kunna stoppa olaglig vapenhandel.

Världen har aldrig varit god och man har aldrig kunnat lita på alla. Därför är det bra att det finns verktyg för att vi ska kunna försvara oss.

Men det måste alltid följa de lagar vi har. Det är det viktigaste i ett demokratiskt land.

Susanne Eberstein är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons