Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfall från den rätta tron

Annons
Lördag 30 mars 2002Avfall från den rätta tron

De onda häxtiderna är över, men häxjakter finns kvar.

I dag är de värsta häxtiderna över, både de som hör ihop med påskfirandet, när rara barn klär ut sig till påskkärringar, och de tider när kvinnor blev brutalt mördade på grund av påstått kätteri. Fortfarande dräps dock kvinnor som av män anses avfalla från den rätta tron, det vill säga kvinnor som hävdar sina mänskliga rättigheter. Samma rätt att underkuva kvinnor genom våld som kyrkan tog sig under 1600-talet tar sig vissa män idag.

Något nytt har emellertid hänt med häxeriet. Det finns nu kvinnor som med stolthet kallar sig häxor; andra kvinnor samlas till häxnätter runt en eld och gör det skrämmande till en fest. Kvinnorna har tagit till sig häxan och använder henne för att få styrka och uppmuntran. Det är en positiv och ljus utveckling av det svarta som omgav kvinnorna under häxbålens tid. Dagens häxa sjuder av kvinnokraft - och är inte rädd för att visa det.

Åren 1668 - 1676 avrättades mer än 300 människor, de flesta kvinnor, som beskylldes för trolldom. Ryktet om trollkvinnorna spred sig som en farsot till framför allt Dalarna och Norrlandskusten. Den här trakten gick inte fri, avrättningarna och bränningen av kvinnor i Torsåker är en styggelse i kyrkans namn. Inte förrän 1779 tog Gustav III bort trolldomsparagrafen ur lagboken.

Samma krafter som spred ryktet om trolldom och häxor över stora delar av Europa trivs och blommar fortfarande. Hur ryktet uppstår vet ingen, mer än den anonyma person som startar det. Idag i IT-åldern sprids ryktena dessutom med vindens hastighet och ingen hinner ifrågasätta sanningshalten. Drivkrafterna är ofta avund och rädsla. Avund mot någon som har mer, misstänksamhet mot och rädsla för det okända. Konspirationsteorierna frodas.

Moderna, upplysta och ifrågasättande människor för ryktet vidare, precis som den gång under embryot till upplysningstiden når renässansen och vetenskapens fick sitt genombrott. Idag är de särskilt utsatta grupperna tydliga. De är sexuellt annorlunda än majoriteten, de har kommit hit som flyktingar eller invandrat av andra skäl, de har makt eller har erövrat ett kändisskap.

De utsätts, några av dem, för rena häxprocesser och stor skuld till det är naturligtvis medierna. Mer häxkraft åt folket skulle inte skada, så att ryktena och inbillningarna blir genomskinliga och förflyktigas.

Helsjukt

Västernorrland slår rekord i långa sjukskrivningar, 8 033 fall registrerades i februari. Av dem har 3 600 varit sjukskrivna i mer än ett år. De flesta är kvinnor och inom landstinget och Härnösands kommun är diagnosen stress eller utbrändhet en växande orsak till frånvaron.

I Västernorrland vill nu myndigheterna samverka för att komma åt de långa sjukskrivningarna. Arbetsmiljöinspektionen, kommunerna, landstinget, försäkringskassan och länsarbetsnämnden gör gemensam sak om rehabilitering och för att förebygga ohälsa. Om regeringen fullgjort det uppdrag den fick av socialförsäkringsutskottet för 16 månader sedan kunde sådan samverkan finnas i hela landet. Nu gör den inte det. Socialminister Lars Engqvist är fullt upptagen med att slåss mot de privata vårdgivarna. Det är väl därför han ännu inte haft tid att lägga fram en proposition om finansiell samordning för tidiga insatser och rehabilitering, trots att den skulle varit klar i höstas.

Problemet med många och långa sjukskrivningar att fortsätter att förvärras. Riskerna för att behandling sätts in för sent, för att köer växer och för att långtidssjukskrivningar pågår länge utan rätt medicinsk åtgärd har ökat, konstaterar Bo Könberg, folkpartiet, i en interpellation till socialministern. Nu begär han bland annat besked om när propositionen kommer. Har socialministern tid att svara?

Mer läsning

Annons