Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att fostra och fostras

När internatskolan Lundsberg hamnade i blåsväder var skolans rektor inte tillgänglig för massmedia.

Annons

När det visade sig att det berodde på att han jagade ripa, då anslöt sig hela journalistkåren till minsta motståndets lag. Adelsmännen jagar små fåglar, kanske jagar de även räv, hashtag klasshat, vinkel övertydlig, storyn klar och lämnad till redaktör.

För er som inte är journalister med särskild kompetens i sociala medier (jag hoppas vid gud att de flesta av er inte är det) kan slutet på föregående mening te sig märkligt, men det är tyvärr ungefär så de uttrycker sig. Om vi ska fortsätta med samma språk vore nästa ord FLASH.

FLASH: Jakt är inte en fånig syssla för överklass som till vardags vanvårdar skolor.

I byn där jag bor består jaktlaget av sådana som snickaren som jobbat hela sommaren för att ha tid och råd att jaga i september. Där hittar vi rörmokaren som tillbringar kvällarna med att träna sina hundar inför jakten, pensionären som fortfarande extraknäcker i grannbyns fabrik och gruvarbetaren som vill att laget ska göra längre dagar eftersom han bara kan vara borta från jobbet jaktens första vecka.

Jakten är något av det finaste civilsamhället har att erbjuda. Utan större inblandning av varken stat eller näringsliv utbildar jaktlagen nya generationer av ledare och viltvårdare. Här i byn har jaktlaget verksamhet året runt – när de inte jagar samlar de in pengar till byns samlingslokal och till cancerforskning, och de utfodrar djur i trakter där vintern är så hård att mat annars saknas. Dessutom tar de med turister ut i skogen för att visa dem hur älgen lever i dess naturliga miljö.

För många är jakten årets höjdpunkt och en tid av sammanhållning och social tillhörighet. Det är dessutom ett lagbygge – alla kan inte allt, men alla kan något och tillsammans blir jaktlaget en helhet som skapar något tillsammans.

Jakt är en folkrörelse. Jakt är föreningsliv. Jakt är civilsamhälle, laganda och idealitet. Jakt är att umgås i ett sammanhang, det är att fostra och att fostras, och det är att vistas i naturen och att lära känna den. Det är en utbildning i viltvård, det är en skola i försörjning och det är en aktivitet som det vore helt rimligt att göra avdragsgill som friskvård. Att jaga är att meditera på sitt pass och att jaga är att gå flera mil genom blandad terräng.

Med respekt för att inte alla tycker att det är rätt att döda djur, är jakten i allt väsentligt en rad aktiviteter och beteenden som i alla andra sammanhang hyllas som uppbyggliga.

Att det finns opinionsbildare och journalister, sannolikt även politiker, som tror något annat är ett problem, ty det riskerar att ligga till grund för beslut som inte gagnar något annat än bevarandet av en nidbild.

Mer läsning

Annons