Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återställ handikappreformen

Annons
Tisdag 28 maj 2002Återställ handikappreformen

Den handikappreform som socialminister Bengt Westerberg drev igenom 1993 har holkats ur och försämrats.

Andranamnet på folkpartiets riksdagslista i Dalarna är Veronica Hedenmark. Hon är rullstolsburen och i går tog hon med sig partiledaren Lars Leijonborg och EU-parlamentarikern Marit Paulsen på en dag i rullstol. Det gick inte så bra, Marit Paulsen blev trött i armarna och Lars Leijonborg fastnade med framhjulen i en vattenränna på trottoaren. När de skulle ombord på tåget till Uppsala fanns ingen rullstolsramp trots att de hade beställt handikappbiljetter. Tåget blev försenat innan de hade tagit sig in i det.

För en person i rullstol, eller som är kortväxt, sitter bankomaterna för högt och samma sak gäller sopinkast och sorteringscontainrar. Veronica Hedenmark brukar också ha problem med hissar som inte fungerar och får ofta ta sig in bakvägen till offentliga lokaler. Samhället är inte tillgängligt för henne.

Folkpartiet var stolt över den handikappreform som dåvarande socialministern och partiledaren Bengt Westerberg drev igenom 1993 med bland annat lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Den innebar en valfrihetsrevolution för människor som tidigare knappt kommit utanför sina väggar.

Den första försämringen av handikappreformen kom redan 1996 när socialdemokraterna och centern drog in på möjligheterna för funktionshindrade att få personlig assistans. Våren 1997 gjorde samma partier en ny inskränkning av den rätten och sparade ett par hundra miljoner på assistansersättningen samtidigt som kommunerna fick ta över en stor del av ansvaret. LSS utreds nu åter på order av den socialdemokratiska regeringen.

Nu är människorna åter beroende av den egna kommunens välvilja för att kunna leva ett liv som så långt det går liknar andras. För att återställa handikappreformen har folkpartiet satt av 300 miljoner kronor i sitt budgetalternativ.

Ett rättvist samhälle ska självklart vara rättvist för alla. För liberaler innebär det bland annat att varje människa ska kunna välja själv hur hon vill leva. Integritet, självbestämmande och delaktighet är inte mindre viktigt för den som råkar ha en funktionsnedsättning.

Vägarna i Hälledal

Härnösands kommuns hantering av fastighetsägarna i Hälledal är upprörande. När den politiska kommunledningen till slut erkänner att de här människorna har behandlats fel, går kommunen inte ut med beskedet att det inte är fastighetsägarna i samfälligheten som ska betala för drift och underhåll av vägarna i samhället. Sysslomannen, som ersätter den i protest avhoppade styrelsen i Hälledals samfällighetsförening, har därför krävt in avgifterna - men inte nog med det. Han meddelade också att de skulle betalas inom tio dagar. Annars överlämnades ärendet till kronofogden "för utmätning".

Sysslomannen är tillförordnad av länsstyrelsen på begäran av Härnösands kommun. "Och jag är skyldig enligt lag att se till så att det finns pengar i kassan till vägarna" säger han.

Betalningskravet kom i torsdags och väckte stor oro bland samfällighetens medlemmar, särkilt de äldre. Några skyndade sig att betala för att inte riskera att hamna i kronofogdens register. I går fick de ett nytt besked. De ska inte betala kravet. De som redan har betalt får tillbaka sina pengar.

Kommunstyrelsen har nämligen sagt att kommunen ska stå för kostnaderna under det här året och samtidigt ska detaljplanen för Hälledal ses över. En planändring tar normalt minst sex månader. Om kommunledningen vill så kan den förstås skynda på ärendet...

Det är endast i Hälledal som befolkningen får betala för vägnätet. Det är dessutom enbart medlemmarna i samfälligheten som betalar för vägarna som nyttjas av alla. Centern har i en motion begärt att kommunen åter tar fulla ansvaret för drift och underhåll av vägarna, liksom belysning samt park- och naturområdena i Hälledal.

Mer läsning

Annons