Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylbeslutet utsätter barnen för orimliga risker

/
  • Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) menade i debatten inför beslutet att de skärpta asylreglerna ska rädda Sverige från en ny situation som den i höstas när tiotusentals asylsökande kom varje månad.

Annons

Det hade varit mycket roligare att skriva om det bananförbud som skulle bli verklighet i Alvesta kommun om Sverigedemokraterna där lyckades driva igenom sitt förslag om att förbjuda kommunens skolor och äldreboenden att köpa in ”utländsk” mat.

Man kunde ha lustiggjort sig över hur torftigt det svenska matbordet sett ut utan utländska influenser under århundraden. Slängt in nåt syrligt om pizza kanske.

Fler klick hade en sån text genererat också.

Men SD-förslaget är ju inte på riktigt. Ett sånt förslag blir aldrig verklighet, kommer aldrig att genomdrivas och är på sin höjd en kuriositet man kan slänga fram i en trött måndagsdebatt.

Ett förslag som däremot kommer att gå igenom och får riktiga, kännbara och drastiska konsekvenser är det som riksdagen klubbar på tisdagen om förändrade möjligheter att söka asyl i Sverige.

Har ni missat debatten om förslaget är det inte konstigt. Speciellt socialdemokrater och miljöpartister i riksdagen har varit väldigt tysta om att man tänker rösta för förslag man för bara ett år sedan ansett förkastligt och inhumant.

Men förkastligt är det fortfarande. För att inte tala om ovärdigt och kontraproduktivt. Redan för ett halvår sedan skärpte Sverige asylreglerna och nu kommer betydligt färre asylsökande hit än under hösten. Till och med maj månad har det i år kommit drygt 13 000 asylsökande totalt. Jämför det med siffrorna för oktober när tre gånger så många, 39 000, sökte asyl bara under den månadens 31 dagar.

Det ”andrum” som efterfrågades i vintras har uppfyllts. Ändå går regeringen – med stöd av en kraftig riksdagsmajoritet – vidare med ytterligare skärpningar av asylreglerna som gör dem till några av de mest restriktiva inom EU.

Det kommer att bli ännu svårare att få uppehållstillstånd, de som får det får räkna med tillfälliga uppehållstillstånd som bara försvårar integrationsprocessen. Barn som separeras från sina föräldrar under en flykt från en krigszon kommer inte att kunna återförenas med dem i Sverige.

Det sista borde skava extra mycket i riksdagsledamöterna.

Det finns i dag inga lagliga vägar att söka asyl i Sverige. Alternativen för flyende familjer från Syrien är då att stanna kvar i de överfulla flyktinglägren vid den syriska gränsen, försöka ta sig till Europa via den turkiska gränsen – där gränsvakter så sent som i söndags ska ha skjutit ihjäl åtta personer som försökt ta sig över gränsen – eller betala dyrt för att en båt ska ta dem över Medelhavet. En resa som kostar tusentals livet varje år.

Det svenska riksdagsbeslutet imorgon kommer att utsätta de allra sköraste barnen för omänskliga risker. Risk att separeras från sina föräldrar för en överskådlig framtid – eller risken det innebär att de tvingas med på de livsfarliga resorna till Europa.

Och detta påstås av svenska partier vara absolut nödvändigt för att kvalitetssäkra den svenska asylmottagningen.

Struntprat.

Mer läsning

Annons