Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är schyssta villkor verkligen för mycket begärt?

/
  • Dumpade löner och villkor snedvrider konkurrensen på den svenska arbetsmarknaden, menar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Vinner Socialdemokraterna valet nästa år rivs den så kallade Laval-lagen upp. En lag som innebär att svenska fackföreningar inte har rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva svenska kollektivavtal för utländska företag som verkar i Sverige.

Annons

Faktum är att det redan i dag finns ett riksdagsbeslut att så ska ske, men regeringen struntar i att genomdriva det. Det har blivit något av den sittande minoritetsregeringens signum att inte respektera riksdagsomröstningarna de förlorar.

De fortsätter skicka arbetslösa till Fas 3 trots riksdagsbeslut från 2011 om att inte göra det. Inte heller har det blivit någon återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen trots att riksdagen krävde det i fjol.

Och nu, när S och LO agerar för schyssta villkor på svensk arbetsmarknad och mot utnyttjandet av utländsk arbetskraft, ja då bemöter arbetsmarknadsministern detta med att kalla dem för "protektionister" som vill ta Sverigedemokraterna till hjälp att "bygga murar mot arbetstagare från andra länder".

– Regeringen värnar den svenska modellen där vi ska ha schyssta villkor för alla, säger Elisabeth Svantesson (M) till TT.

Man önskar förgäves att TT-reportern skulle ha frågat "Hur då?".

Fortfarande motsätter sig regeringen att de jobberbjudanden som företag ger arbetskraftsinvandrare ska vara bindande. I dag kommer en arbetsgivare undan med att lova en sak i pappret som skickas till migrationsverket – och sedan erbjuda villkor långt under gällande kollektivavtal till arbetskraftsinvandraren som är så desperat att få ett svenskt uppehållstillstånd att de ställer upp på vad som helst. Och facket kan inte göra nånting för att stoppa dem.

Hurra för den svenska modellen.

Samma nonchalans visar regeringen när det gäller problemen med de utstationerade företagen. De svenska facken har bara rätt att granska företagen med kollektivavtal - men har ingen rätt att vidta stridsåtgärder mot utländska företag för att kräva att de ingår kollektivavtal.

Ett fyrfaldigt leve för den svenska modellen.

– Förra veckan träffade jag en kille från Ukraina som fick tio kronor i timmen. Han sov på golvet på arbetsplatsen. Samma vecka pratade jag med killar från Estland som fick 14 kronor i timmen, berättade Andrezej Stamirowski, som arbetar för Byggettan i Stockholm, för Svenska Dagbladet i somras (22/7).

Men när Byggettan och resten av LO säger att det inte är okej att utnyttja människor på det här sättet kallas de rakt ut främlingsfientliga av politiker från högern och det svenska näringslivet som relativiserar och menar att lönerna ju faktiskt många gånger är bättre än arbetarna fått hemma.

Så återigen: ett stort fett hurra för den svenska modellen som nu används som chimär för att blåsa arbetare och hederliga företagare, utländska likväl som svenska, på schyssta villkor och schysst konkurrens.

Mer läsning

Annons