Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är en röst på FI bortkastad?

En röst på Feministiskt initiativ, FI, är en bortkastad röst för den väljare som vill se mer feminism i Sveriges riksdag eller EU-parlamentet, menade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i en intervju i Aftonbladet i söndags.

Annons

FI verkar nämligen inte komma in en endera av parlamenten och då är det väl bättre att rösta på det parti som faktiskt kommer att ta mandat som är bäst på de frågorna, var hans poäng.

Det var dock en poäng som retar gallfeber inte bara på företrädare från FI utan även Piratpartiet som i valet i maj mot alla odds försöker försvara de två mandat man fick i EU-parlamentsvalet för fem år sedan. Sannolikt även Junilistan som på måndagen förklarade att de ställer upp i majvalet.

Självklart förstår man de små partiernas irritation över Sjöstedts avfärdande. Om argumentet alltid är att det är bättre att kompromissa med sina politiska åsikter för att öka chansen till inflytande, har i slutänden inga andra partier än Socialdemokraterna och Moderaterna en chans att överleva.

Politisk mångfald är inte oviktig och att lägga sin röst på det politiska parti som företräder ens åsikter bäst är aldrig att slänga bort sin röst.

Men ändå; vilka etablerade partier förlorar till dessa småpartier? Feministiskt Initiativ är ett vänsterparti, Junilistan företräds av en socialdemokrat och Piratpartiet placerar sig på höger-vänsterskalan som mest till mitten.

Småpartierna tar alltså huvudsakligen röster från vänster. Det är ju röster som Jonas Sjöstedt mycket riktigt påpekar kan avgöra riksdagsvalet till de rödgrönas nackdel.

Mer läsning

Annons