Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är en politikers snedsteg något att skriva om?

/

I tider av slentrianmässiga påståenden av typen "alla franska presidenter har väl varit otrogna mot sina fruar" är det viktigt att påpeka att nej, så är inte fallet. Charles de Gaulle var aldrig otrogen mot sin fru.

Annons

Bortsett från den store generalen som ansåg sig ha befriat Paris tycks dock alla folkvalda statschefer i Frankrike haft lite svårt att hedra löftena till sina äkta hälfter, och detta har hittills skett med både det franska folkets och de franska mediernas goda minne. Minns att Frankrike är landet där president François Mitterrands fru och älskarinna satt bredvid varandra på hans begravning utan att det blev ramaskri.

Att president François Hollandes popularitetssiffror stigit sedan ett magasin valt att publicera uppgifter om att Hollande inlett ett förhållande med en betydligt yngre kvinna, bakom ryggen på landets första dam Valérie Trierweiler, har nog inte bara att göra med att Hollande startade på rekordlåga nivåer. Det franska folket anser att privatlivet ska vara just privat.

Den starka vurmen för privatlivets helgd finns även här i Sverige. "Jag kommenterar inte mitt privatliv" är standardsvaret från en politiker som får frågan om hen ligger i skilsmässa eller inlett ett nytt förhållande, och den tidning som berättar om ett nytt par inom politiken blir genast anklagad för att vara "snaskig" och "ute efter att sälja lösnummer". Detta gör att många journalister tar ett kliv bort från den typen av frågor och slår fast att den privata sfären inte får bevakas.

Frågan som dock måste ställas är i vilken utsträckning "privatliv" ska kunna användas som skäl för att undvika granskning. Är en politisk makthavares kärleksaffärer verkligen helt ointressanta?

I fallet med president Hollande har inte något av det som rapporterats föranlett någon misstanke om att Hollande misskött sina plikter som president. Visst kan man ur moraliskt hänseende tycka att han gjort fel, men ur ett politiskt? Hollandes oförmåga att styra Frankrike i rätt riktning har knappast något att göra med att han har äktenskapsproblem.

Samtidigt kvarstår faktum att det finns få saker som människan påverkas så starkt av, och är beredd att gå över gränser för, som pengar, sex och kärlek.

Här i Sverige granskas pengadelen mer än gärna – varje kvitto, gåva och pengatransaktion lyfts fram om bara blotta misstanken om korruption finns – men amorösa relationer, det är en fredad zon. Det en politiker gör efter att hen lämnat kontoret kan inte påverka politiken, tycks den allmänna uppfattningen vara. Detta i ett land där en minister fått avgå efter att ha inlett ett förhållande med en annan minister, och där vi haft en regeringschef som gifte sig med den verkställande direktören för ett av de mest profilerade – och också politiskt mest omdiskuterade – statliga bolagen. Men nej, det privata påverkar aldrig politiken…

Medierna måste så klart ta ansvar för att de pressetiska reglerna följs då man bevakar och granskar makten, och det finns givetvis exempel på när rapporteringen gått överstyr och då ett omdöme som "snaskigt" verkligen kommit väl till pass.

Att helt avfärda politiska makthavares kärleksaffärer som irrelevanta för hur de fattar sina beslut och sköter sitt fögderi, det är dock mer än lovligt godtroget.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons