Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det så här vi vill ha det?

Så var julen över för den här gången, och det är bara någon dag kvar av 2013.
Det är med en känsla av förväntan jag ser fram emot 2014, supervalåret. När jag tänker på året som gått känner jag mig väldigt tacksam.

Annons

Tacksam över att leva i ett land där vi har fred och demokrati, och där väldigt mycket fungerar väldigt bra.

Jag gläds också över de manifestationer som genomförts i hela landet för alla människors lika värde, och jag gläds över den stora vilja människor visar att hjälpa dem som inte är riktigt lika lyckligt lottade både här hemma och i andra länder.

Vi skänker pengar, kläder och andra förnödenheter mer än någonsin. Via Facebook kan man skänka en matkasse eller "fredagsmys" till en behövande familj.

Det är bra att vi vill hjälpa, och att vi vill varandra väl, men någonstans djupt inom mig gnager en lätt känsla av obehag. Är det så här vi vill att samhället ska fungera?

Ska vi som är lyckligt lottade, gynnade av sänkt jobbskatteavdrag, rotavdrag och annat, via välgörenhet se till att någon annan får en lite drägligare tillvaro?

Vilka är dom, som med mössan i handen, ska be om en påse fredagsmys till sina barn via Facebook? Vill jag verkligen att någon endaste människa ska behöva göra det?

Det är en obehaglig känsla av att något håller på att förändras i vårt land. Klyftorna mellan den som har och inte har växer.

Arbetslösheten har bitit sig fast. Sverige får krisstöd från EU för att försöka komma till rätta med den skenande ungdomsarbetslösheten.

Många står utanför våra trygghetssystem och tvingas söka ekonomiskt bistånd. I skolan ökar segregation och kunskapsklyftor, vilket kommer att leda till än mer ökande ekonomiska klyftor, vilket sedan ger ännu mer segregation.

Vi är inne i en negativ spiral.

Jag hoppas att 2014 blir det år då allt fler ser vad som håller på att hända och använder en del av sin goda vilja till att arbeta för att vända den negativa utveckling vi är inne i.

Det som ger mig hopp om förändring är att jag är övertygad om att många med mig, är trötta på den här utvecklingen. Skattesänkarpolitiken har nått vägs ände.

Vi är många som inte vill ha mera jobbskatteavdrag, vi vill ha ett samhälle som ger människor möjlighet att leva ett gott liv och nå så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar, inte leva av välgörenhet.

På min valaffisch 2010 stod det "Alla tjänar på minskade klyftor". Det är mer aktuellt nu än någonsin, och jag tänker gå till val med samma budskap en gång till. Jag hoppas du vill hjälpa till! Gott Nytt År!

Kristina Nilsson är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons