Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det bara oppositionen i Örnsköldsvik som siktar framåt?

/
  • Både oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C) och bildningsnämndens andre vice ordförande, Lena Lindgren (C), pressade S i debatten.

Annons

När kommunledningen är röd förs det en röd politik. Men måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Örnsköldsvik gav en föraning om vilken typ av styre som skulle kunna ta vid om styrkeförhållandena en dag kastades om. I två av de frågor som orsakade tuff debatt visade S prov på ganska oroväckande tendenser, samtidigt som de borgerliga oppositionspartierna framstod som både pragmatiska och tillväxtinriktade.

S och V kunde inte se det olämpliga i att arbeta fram en utbildningspolicy utifrån kommunens egna enheter och sedan tycka att den nog borde gälla även för friskolorna. Detta trots att kommunens tillsynsansvar är strikt begränsat, och alltså inte kan utvidgas hur fina skrivelser kommunerna än författar, och trots att friskolorna inte ens hade bjudits in i processen.

När ärendet nu återremitterades borde majoriteten kunna visa upp en mer pragmatisk sida än den som visades upp under fullmäktigedebatten.

Även socialdemokraternas inställning till medborgarförslaget om att instifta ett resebidrag till studenter som vill bo kvar i kommunen, borde ge upphov till kritiska synpunkter. För det första borde det inte dröja nästan tre år innan frågan ens kommer upp till beslut. För det andra borde kommunledningen lyssna när välmotiverade medborgarförslag läggs fram.

Det gjorde knappast S. Kommunalrådet Glenn Nordlund var tydlig med att han inte ville prioritera en sådan satsning – "Jag ser det inte som att vi får tillbaka pengarna" – men från andra håll i kommunledningen hördes helt andra invändningar. Som sökte man motargument på måfå utan att fundera närmare över om de var bärkraftiga eller inte. Så bör inte en kommun styras.

Örnsköldsvik behöver tänka både på kompetensförsörjningen och på befolkningsstatistiken. Om unga som vill bo kvar men studera i Umeå kan göra det så gagnar det hela kommunen.

Den initiala kostnaden måste ställas mot de stora vinsterna med utbildning och ett tätare samarbete i Umeåregionen, men S och V satte sig åter på tvären. Det var synd för Örnsköldsvik förtjänar en kommunledning som tar tillvara möjligheterna till modernisering och tillväxt.

Mer läsning

Annons