Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen dras de anonyma rasisterna ut i ljuset

/
  • Nu avslöjas identiteten på många anonyma rasister på nätet, många av dem visar sig vara Sverigedemokrater.

Vilka är de som i skydd av sin anonymitet hetsar hänger ut och hotar icke-vita, kvinnor, antirasister och journalister på rasistiska sidor som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat? På tisdagen kunde Expressen, i samarbete med Researchgruppen, avslöja några av dem.

Annons

En av dem är från Föllinge, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse och kandidat till riksdagen. Hon kallar invandrare för "gräshoppssvärmar" och "patrask". I anslutning till en artikel om flyktingbarn skrev hon "hoppas att de svälter sig till döds!"

En annan är Anders Brandell, ledamot för Sverigedemokraterna i Växjö kommunfullmäktige. Han förnekar att 6 miljoner judar dödades under förintelsen.

Tommy Jonsson, företrädare för Sverigedemokraterna i Ystads kommunfullmäktige, går längre. Han skriver att "hets mot folkgrupp är i mina ögon en av dom finaste utmärkelser man kan ha i sitt cv" och att "frågan blir mer och mer aktuell för varje dag som går. Hade verkligen Adolf så fel?"

Så vad händer nu? Flera av de saker sverigedemokrater kommer nu bli föremål för polisutredningar, vissa SD-politiker kommer lämna sina uppdrag, andra kommer uteslutas med hänvisning till partiets så kallade "nolltolerans mot rasism".

Men gårdagens avslöjanden är bara början. Researchgruppen har identifierat på 6200 anonyma näthatare, och av de 1500 som är mest aktiva har de avslöjat identiteten på 400. Säkerligen är många av dem sverigedemokrater.

Och efter att den våg av avslöjanden som nu väntar klingat av kommer det vara ännu tydligare för allmänheten vad Sverigedemokraterna är för ett parti.

Sverigedemokraterna bildades ur den nynazistiska rörelsen. I ett försök att bli mer rumsrena pratar de inte längre om raser utan om kultur, de har förbjudit uniformer i deras demonstrationer och har på senare år skapat en "nolltolerans mot rasism".

En "nolltolerans" som till exempel inte omfattar den ledande sverigedemokraten Kent Ekroth, som sköter finansieringen av Avpixlat, och som avslöjats på film som en rasistisk gatuligist svingades med järnrör.

Men oavsett hur mycket Sverigedemokraterna vattenkammar sig är det uppenbart: den som skrapar på fasaden märker snart att virket under är ruttet. Sverigedemokraterna kan inte sudda bort sin historia, den är väldokumenterad. Och de kan inte utesluta alla rasister idag, för då skulle de inte ha några medlemmar kvar.

Sverigedemokraterna kommer finnas kvar, och kanske till och med växa trots dessa avslöjanden. Men från och med nu råder det inga tvivel: Sverigedemokraterna är rasister.

Annons