Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen är Sjöstedt tydlig: Det blir vinster i välfärden

/
  • Nu backar partiledaren Jonas Sjöstedt (V) från sina krav.

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) har länge varit kategorisk och sagt att en röst på Västerpartiet är enda sättet att stoppa "nyliberalismen" och den "privata vinstjakten" i välfärden.

Annons

När Sjöstedt sommartalade i Umeå för några veckor sedan löd slutklämmen: "Med oss får du en välfärd fri från privata vinster och en regering fri från borgerliga ministrar. Nu vinner vi valet!"

Tydligare kunde det inte vara. Men det var då det.

Nu backar Jonas Sjöstedt. Pressad i Svenska Dagbladets stora partiledarintervju kring den dogmatiska hållningen till vinster och valfrihet förklarade Sjöstedt att retorik före valet är en sak – och att verkligheten efter ett val är en annan. Realpolitiken har ingen plats för Vänsterpartiets välfärdspopulism, det vet till sist även Jonas Sjöstedt. Han gjorde därför i intervjun med SvD klart att ultimatumet kring vinster bara gäller i det fall V ska ingå i en rödgrön regering (och det vill ju som bekant ingen som inte själv har ett djuprött medlemskort).

Blir det i stället budgetförhandlingar med en rödgrön regering där V inte ingår så kommer Jonas Sjöstedt – precis som väntat – att stötta den oavsett om den tillåter vinster eller inte.

Även om agerandet är helt i linje med tidigare V-ledares ställningstaganden var beskedet ändå en lättnad. Nu vet vi att så länge som opinionen inte helt ställs på ända så ingår Jonas Sjöstedt och V inte i en regering efter valet. För även om S och MP också hänger sig åt att sprida nidbilder och grova förenklingar kring privata aktörers roll i den svenska välfärden, så kommer de nu aldrig att gå med på att helt avskaffa vinster och valfrihet. När Jonas Sjöstedt står utan ett effektivt ultimatum så kommer Stefan Löfven (S) – som alla andra S-ledare före honom, samt alla starka partikamrater i kommuner och landsting – att hänvisa V till avbytarbänken.

Valrörelsen igenom har Jonas Sjöstedt hamrat in att vinsterna är partiets huvudfråga och att man ska befria skola, hälso- och sjukvård samt äldreomsorg från dessa. Men det finns något som är än viktigare, nämligen den andra delen av löftet i Umeå: "... en regering fri från borgerliga ministrar".

Det har aldrig rått några tvivel om att Stefan Löfven inte är någon Olof Palme. Det är i stället Jonas Sjöstedt, mannen som många trodde var vänsterledaren som till sist sa ifrån, som i själva verket visar sig vara en CH Hermansson i yngre tappning.

Vänsterpartiet återtar nu öppet sin gamla standardposition i svensk politik: Den där man hjälper sossarna till makten hur "höger" de än är och själva förblir marginella nog att kunna fortsatta med agiterande mot "kapitalism" och "marknad".

Mer läsning

Annons