Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra klassens medborgare

Annons
Lördag 9 februari

Andra klassens medborgare

Det senaste mordet på en ung invandrarkvinna, Fadime Sahindal, har mobiliserat många goda krafter.

Ideella föreningar har bildats till hennes minne. Många invandrare, kurder och andra, har tagit offentligt avstånd från kvinnoförtryckande sedvänjor som kan leda till att fäder dödar sina döttrar för "familjehederns skull".

Integrationsministern har beklagat att det svenska samhället har svikit och lovat bättring. Riksdagens lagutskott har beslutat att 18 år ska vara minimiålder för äktenskap också för utländska flickor som bor i Sverige och att arrangerade äktenskap ska förbjudas så snart som möjligt.

Fadime Sahindal har blivit en modern martyr. Hon ska inte ha dött förgäves.

Tragiska händelser med invandrare inblandade ger dessvärre också näring åt dem som sprider hatpropaganda. Som om inte mordet var en tragedi nog har det redan refererats i rasistiskt klotter och i hotbrev.

Men mordet används också av etablerade företrädare för det svenska samhället som utgångspunkt för hårdare tag mot dem som inte har varit svenskar i generationer.

I Svenska Dagbladet skriver Krister Thelin, lagman i Skånska hovrätten och statssekreterare för den borgerliga regeringen 1991-1994, om det han kallar svensk "snällism" mot kriminella invandrare. De två övergripande problemen med invandrares brottslighet är enligt Thelin att det är för lätt för invandrare att bli svenska medborgare och att det är för svårt att utvisa dem.

Thelin skriver förstås inte en rad om tänkbara orsaker till att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Att utvisning redan idag är utgångspunkten vid grova brott begångna av utländska medborgare avfärdar han med att det i vissa fall finns möjlighet att göra undantag. Och han skriver inte heller om hur hårdare regler för att få bli svensk medborgare drabbar den stora majoritet av "hederliga, skötsamma och strävsamma invandrare" som han säger sig värna.

Thelin menar att medborgarskapet har förlorat i rättslig betydelse i den globaliserade värld vi nu lever i. Så samtidigt som det borde bli svårare att få svenskt medborgarskap borde det också bli möjligt att ta det ifrån dem som begått grova brott. Thelin skriver det visserligen inte explicit, men det förslaget gäller sannolikt bara dem som inte alltid har varit svenskar. Bara dem finns det en reell möjlighet att kasta ut ur landet.

Den som alltid har varit svensk kan lita på att alltid ha rätt att få vistas i Sverige och att få hjälp av Sverige om han eller hon hamnar i knipa utomlands. Men förslaget innebär att den som har blivit svensk aldrig blir lika mycket värd som svensk medborgare som den som alltid har varit det.

Invandrare blir en andra klassens medborgare inte bara i praktiken - i den krassa verklighetens skola, på dess bostadsmarknad och arbetsmarknad. Då blir invandrare också en andra klassens medborgare i teorin - i den svenska lagstiftningen.

Även om hotet om upphävt medborgarskap bara gäller grova brottslingar blir signalen till alla nya svenskar att de inte kan vara helt säkra på att Sverige är deras land.

Tydligare än så skulle knappast Sverige kunna göra skillnad mellan "vi" och "dom". Vilken signal skulle det ge till kvinnor som Fadime Sahindal?

Karin AnderssonObegriplig kritik

I Högsjö s-förening vill man inte tänka själv. Hur kan man annars tolka s-föreningens ordförande Uddo Edmans kritik mot nomineringsprocessen?

Det finns en valberedning med uppdrag att föreslå en kandidat att ersätta avgående kommunalrådet Ingvar Wiklund. Valberedningen är dock de enda som har kravet på sig att fråga först och nominera sedan. Medlemmarna får nominerar de personer de anser vara lämpliga och ger sedan valberedningen i uppdrag att utreda om den nominerade är villig och ser ut att ha ett brett stöd bland medlemmarna.

Den arbetsordning som rörelsen i dag använder sig av är den som borde användas även i fortsättningen. Oavsett den nidbild av partiet som brukar framföras, är socialdemokratin inte en rörelse som hoppar när partiledningen säger till.

Att tvärtom låta en liten grupp partimedlemmar bestämma vilka kandidater medlemmarna har att välja mellan är direkt olämpligt; för att inte tala om att arbetarekommunen och s-föreningarna låter Tidningen Ångermanland bedriva allt kampanjande i deras ställe.

Tyvärr är detta inte en enskild företeelse. Samma typ av kritik framfördes under diskussionerna om en eventuell organisationsförändring med flera nämndsammanslagningar. Trots att den kommunala organisationen inför varje val ses över för eventuell omdaning, gruffas det ute i föreningarna för att de inte fått veta något tidigare.

Inte heller kommunalrådsvalet och nomineringarna borde komma som någon överraskning.

Jag kan på rak arm komma på åtminstone ett halvt dussin s-företrädare i kommunen vars namn borde hamna på bordet under nomineringsdiskussioner. Men nu handlar inte nomineringsprocessen om namn så mycket som det handlar om vilket typ av ledarskap man vill se i framtiden. Det vore väl en mer lämplig ände att börja i.

Susanne Sjöstedt

Nu ställer vi om

Karlskoga kommun som likt Sollefteå fram till nu fått vara utan positiva omställningsbesked, fick i går en hel kappsäck med guldpengar av näringsminister Björn Rosengren. 28 miljoner har regeringen för avsikt att lägga på omställningsarbetet för år 2002 och 2003.

Med ett omställningsprogram bestående av forsknings-, utvecklings- och utbildningsprojekt som Rosengren hoppas ska växa, intog ministern Karlskoga. De kommunala politiska företrädarna har naturligtvis varit delaktiga i arbetet, men deras jobb har förstås bara börjat.

Satsningen förväntas ge 70-80 jobb och inkluderar mer konkret en satsning på Räddningstjänsten då ett nationellt centrum för uppföljning av olyckor ska etableras i kommunen, och på ett forskningscentrum för försvarets materielförsörjning. Dessutom omfattar stödet ett omfattande bidrag till teknisk grundutbildning i Örebro universitets regi.

Da capo, näringsministern. Välkommen till Sollefteå. Vi är inställda på samma engagemang i kommunutvecklingen här också.

S.S

Mer läsning

Annons