Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt att Ask är så okunnig

/

Annons

Justitieminister Beatrice Ask (M) verkar ha lurats fullständigt av en satirtext om hur legaliseringen av marijuana i den amerikanska delstaten Colorado vid nyår redan lett till att 37 personer dött i överdoser.

Ask delade länken till artikeln på Facebook med kommentaren "Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls."

Det är inte lätt med satir. Speciellt inte den smarta satiren. Och USA har länge varit framstående när det gäller den.

The Onion, The Daily Currant (med marijuanaartikeln) och "nyhetsprogrammen" The Daily Show och The Colbert Report är några av de stora. Uppenbar satir om man vet om det. Men inte självklart annars.

Häromåret lurades jag av en satirsajt att en kvart tro att George Bush senior lyckats rösta på Barack Obama i presidentvalet på grund av de välkänt krångliga valsedlarna.

"Öh du, det där är en satirsajt" – och så fick jag stå där avklädd och känna sig korkad. För egentligen borde jag förstås ha räknat ut att det som låter alltför spektakulärt oftast är det.

Svenska medier drog exempelvis upp stort att den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un ska ha matat den farbror han lät avrätta för ett par veckor sedan till 120 hundar.

Att även den historien hade sitt ursprung i en kinesisk satirtidning har inte riktigt fått samma genomslag i tidningarna som gladeligen spred den makabra historien.

Har man inställningen att diktatorn är skvatt galen kan vilken avrättningsmetod som helst verka trolig. Inte sjutton bemödade sig kvällstidningarna källgranska.

Men att svenska ministrar inte är immuna mot satir är nu inte det primära problemet med blåsningen av Ask.

Det är däremot att en justitieminister som framhåller sig som någon som kämpat mot droger under hela sin 40-åriga politiska karriär inte vet att det inte finns ett enda registrerat dödsfall av en marijuanaöverdos utan okritiskt sväljer påståendet om 37 dödliga överdoser på mindre än en vecka.

Det säger en del om hur dåligt underbyggd den svenska drogpolitiken är.

Att behandla marijuana som en drog fullt jämförbar med exempelvis de tyngre drogerna kokain eller heroin bygger långt mer på känsla än fakta, vilket försämrar våra förutsättningar att bekämpa ett utökat bruk.

Bara för att det finns droger som är mindre farliga för vår hälsa än de två stora lagliga drogerna alkohol och tobak, behöver inte det betyda att dessa bör accepteras eller legaliseras. Men vi måste rimligen veta vad vi har att göra med. Annars kommer vi, likt Beatrice Ask, framstå som korkade.

Mer läsning

Annons