Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens hårda paket räcker inte långt

/
  • Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD), och Anna Kinberg Batra (M) besöker Stockholmsförorten Husby.

Annons

Alliansens fyra partiledare gjorde på torsdagsförmiddagen ett ovanligt nedslag i en verklighet de sällan besöker. Omgivna av poliser och journalister drog kvartetten till utsatta Stockholmsförorten Husby, dock inte för att träffa dem som bor där.

– Vi är här för att träffa poliser och få en verklighetsbild av deras vardag, förklarade Centerledaren Annie Lööf och lade till att det är viktigt för Alliansen att se vad utsatthet i problemområdena kan innebära.

Det är oacceptabelt att poliser utsätts för stenkastning när de bara gör sitt jobb. Det kräver fler poliser på plats i förorterna, tydliga påföljder och en snabbare rättslig prövning. Men ännu viktigare är det förebyggandet arbetet.

Det var inte i fokus under de borgerliga partiledarnas besök. Utsattheten för invånarna i Husby är inte deras första prioritering och det kanske var därför de inte mötte några Husbybor.

Liberalen Jan Björklund talade visserligen om förebyggande åtgärder, men återkom ständigt till att ”samhället måste agera med stränghet”. Med fler poliser, skärpta straff och en ny brottstyp som siktar in sig på våld mot brandmän och ambulanspersonal.

Som om repressiva åtgärder skulle lösa problemen. Två miljarder kronor vill Alliansen satsa i ett hårt paket till 2020. Men några mjuka paket till Husbyborna hade de inte med sig.

Alliansen gjorde inte mycket för Husbyborna under sina åtta regeringsår. De fick ingen eller liten nytta av den borttagna fastighetsskatten, rot- och rutavdragen eller de stora inkomstskattesänkningarna som mest gick till de välavlönade. Det enda bidraget som användes flitigt i Husby var vårdnadsbidraget, men det bidrog mest till att hålla invandrarkvinnorna kvar hemma.

En lång tid av växande klyftor och stigande arbetslöshet har drabbat de redan utsatta hårdast. Inrikesminister Anders Ygeman talade vid Brand 2016 i Karlstad om att allt börjar i det förebyggande arbetet, som gärna beskrivs som verkningslöst av högern.

Räddningstjänsten Syd har visat hur viktigt det är. 2008 utsattes räddningstjänsten för stenkastning när de åkte in i Rosengård. 16 anmälningar om våld mot personalen kom in.

Två år senare inledde de operation dörrknackning. Brandmännen har sedan dess gjort 70 000 hembesök, pratat brandsäkerhet, erbjudit praktikplatser och fritidsaktiviteter för de boende.

I fjol noterades noll attacker mot räddningstjänsten. Samtidigt har antalet bostadsbränder minskat med 30 procent. Förtroendet för brandmännen har stärkts, nu får de ibland till och med en kram.

Det ena utesluter inte det andra. Visst behövs fler poliser i förorterna, men gör man inget åt grundproblemet med utanförskapets hopplöshet går det aldrig åt rätt håll.

Alliansen bör därför åka tillbaka till Husby och ta med ett mjukt paket till eldsjälarna som försöker skapa jobb och framtidstro i förorten.

Mer läsning

Annons