Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen lämnar walkover trots svagt motstånd

/

Annons

Trots en dramatisk vår råder det stiltje i partipolitiken. Få har anledning att glädjas över SCB:s senaste partisympatiundersökning.

Miljöpartiet har mist två statsråd och två procentenheter i väljarstöd sedan det senaste valet. Bristen på framgångar i regeringssamarbetet är uppenbara och för MP är den djupa krisen inte över. Läget är något bättre för Socialdemokraterna, som ökar efter den inledande regeringsförvirringen, trots att "alla" förtroendemätningar visar att Stefan Löfven (S) är en sällsamt svag statsminister.

Sverigedemokraterna backar med 2,6 procentenheter sedan förra SCB-mätningen, vilket avbryter uppgången sedan valet 2014. Främsta orsaken är den omsvängning som både Moderaterna och Socialdemokraterna gjort i flyktingpolitiken, vilket gör att SD förlorar i relevans.

Borgerlighetens sorgebarn, Kristdemokraterna, tar sig inte över riksdagsspärren. Ebba Busch Thors utrymme att hämta väljarstöd högerifrån har försvunnit sedan Moderaterna rört sig ut mot kanten. M ökar, men individuella partiframgångar skapar ingen stark alliansregering. Att Alliansen inte lyckas ta tillvara på det osäkra parlamentariska läget måste ses som ett underbetyg.

Allianspartierna är två procentenheter mindre än regeringsunderlaget S, MP och Vänsterpartiet trots en historiskt usel regering. Tre av fyra allianspartier underpresterar i opinionen och S är fortfarande större än M. Regeringen vinner en knapp seger på walkover.

Det är två haltande regeringsalternativ som presenteras för väljarna. Trots att SD backar kommer inget av de traditionella blocken få egen majoritet vid nästa val. Vi har en framtid av fortsatt parlamentarisk oreda och svaga regeringar om inget radikalt sker med blockpolitiken.

Mer läsning

Annons