Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vi män har ansvar för att stoppa tafsandet

Annons

Nej, trygga tjejzoner framför scenen är inte rätt lösning för att stoppa sexövergreppen på festivaler. Här en bild från Bråvallafestivalen i Norrköping.

Kulturkalaset i Göteborg överväger att införa trygga kvinnozoner framför scenerna. Det är den senaste tidens sexuella övergrepp på festivaler som fått ledningen att fundera på den drastiska lösningen inför folkfesten 16-21 augusti.

Festivalövergreppen har med all rätt rivit upp starka känslor. Summeringen efter Bråvallafestivalen i Norrköping, Putte i parken i Karlstad och Peace & Love i Borlänge är tragisk och upprörande läsning. Ett 60-tal sexuella ofredanden, fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök är ett 60-tal ofredanden, fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök för mycket.Men trygga kvinnozoner är en dålig lösning. Ansvaret läggs på offren och inte på dem som borde bära det, nämligen de manliga förövarna. Och om man inför en trygg kvinnozon, innebär det då att resten av festivalområdet är otryggt?

Sexuella övergrepp förekommer inte bara på festivaler. Långt därifrån. Blir nästa steg i så fall särskilda bussar och tunnelbanevagnar för kvinnor eller en återgång till flick- och pojkskolor. Och hur göra med sextrakasserierna i arbetslivet?

Servitriser, flygvärdinnor och undersköterskor i hemtjänsten utsätts ofta för manliga händer som olovligt tar på dem. Var femte kvinna i åldern 16-29 år sextrakasseras på jobbet, enligt LO. Hur ska deras kroppar skyddas och tryggas?

Sexövergreppen är ingen ny företeelse som importerats hit med flyktingarna. De har begåtts av män i alla tider, i alla kulturer och i alla religioner. 97 procent av de svenska sexbrotten begås av män och de flesta offren är kvinnor mellan 16 och 24 år.

Nej, lösningen ligger hos oss män, och då menar jag alla män. Kompisar, bröder, pappor och mor- och farfäder måste alla ta ansvar för att respektera kvinnornas rätt till sin egen kropp och föra ansvaret vidare. Det är inte tillåtet att röra en kvinna utan hennes samtycke. Svårare än så är det inte.

Förbudet gäller för alla av manligt kön, oavsett om de är ursvenska eller ensamkommande flyktingbarn. De som fostras i Sverige ska tidigt lära sig detta, de som flytt hit och bär med sig en annan kvinnosyn ska omgående informeras om vad som gäller här. Det handlar om att informera om och om igen för att förändra attityder och bryta beteenden.De som ändå förgriper sig på flickor och kvinnor ska självklart gripas, lagföras och dömas för brottet.

En del män hävdar att vi män har en nedärvd djurisk gen från jägartiden som gör tafsandet naturligt, ja nästan oundvikligt. Det är kvalificerat trams. Män är inte djur, även om alldeles för många av oss beter sig som svin.

Tafsandet är däremot en del av den rådande könsmaktsordningen, där män ständigt och stadigt är överordnade kvinnor. Det är den som måste brytas och det gör man inte genom att inrätta trygga zoner på olika festivalområden.

Mer läsning

Annons