Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 i 12 tar steget in i Europa

Annons
Lördag 1 december 20015 i 12 tar steget in i Europa

Den sprider sig över världen, 5 i 12-rörelsen från Härnösand. Nu är det Bryssels tur.

Nu ska lilla Härnösand presentera sig för Europa och det på bästa tänkbara sätt - genom en 5 i 12-manifestation i EU-parlamentet. Denna remarkabla händelse har sin upprinnelse i ett besök i Härnösand i april av folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt. Han utmanades av integrationsprojektets ledare i länet, Anders Bergman, som menade att en demonstration mot främlingsfientlighet vore lämplig i EU-parlamentet den 5 december. Samma utmaning fick senare vänsterpartiets parlamentariker Jonas Sjöstedt. De båda har därefter förankrat tanken i sina partigrupper i Bryssel och även spritt den till övriga svenska partier. Nu är det klart att 5 i 12-rörelsen gör entré i EU.

Det är vid en mycket lämplig tidpunkt. Andan inom flera av EU:s medlemsländer präglas alltmer av ovilja att ta emot flyktingar och av ibland ren rasism. Den grymma terrorattacken mot World Trade Center i New York har resulterat i att muslimer, medborgare i olika EU-länder, utsatts för förföljelse och hot, bland annat i Sverige. I Danmark har det främlingsfientliga dansk folkeparti haft stora framgångar vilket lockat även normalt demokratiska partier, som liberala venstre och socialdemokraterna, att falla in i samma trall.

När dessutom den obehagliga företeelsen sverigedemokraterna känner framgångsvittring här i landet och hoppas på samma utveckling här som i Danmark måste varje sann liberal och demokrat mobilisera för motståndskamp. Rasism är en vederstygglighet. Det är smärtsamt att erkänna att det faktiskt funnits ett framgångsrikt parti i Sverige som byggde sin framgång på just rasism och främlingshat så sent som på 90-talet. Ny demokrati drog till sig besvikna väljare, märkligt nog åtskilliga socialdemokrater, och kanaliserade missnöjet till invandrarna. Låt det inte hända igen, Sverige ska vara öppet för ett mångkulturellt samhälle.

Också EU måste öppnas och den hårdare gränsbevakningen, visumkontrollerna och transportörsansvaret försvinna. Det går att påverka EU, skrev jag i gårdagens ledare. Manifestationen i Bryssel med 5 i 12-rörelsens budskap visar en möjlig väg och det finns fler. De folkvalda politikerna i EU-parlamentet är lyhörda och mer än villiga att föra en dialog med väljarna.

I går var det 30 november. Svenskt Näringsliv bestämde sig för att göra just den dagen till en manifestation över det öppna Sverige och för mångfalden. Bakom beslutet ligger organisationens vd Göran Tunhammar, starkt engagerad i arbetet mot inskränkthet och främlingshat och för ett öppet samhälle. Dessutom behöver vi invandrarna, säger han bland annat i en intervju i Svenska Dagbladet och tillägger: Integration i Sverige sker bäst genom arbete. Företagen i hans organisation borde med andra ord föregå med gott exempel och anställa invandrare lika gärna som andra svenskar. Idag är det inte så, men kanske i morgon. Då blir det nämligen arbetskraftsbrist här i landet - och i stora delar av Europa.Upp och ned

Det går upp och ned i opinionsmätningarna. Miljöpartiet och nu också centern har ett osäkert stöd bland väljarna. I flera mätningar i rad har miljöpartiet legat under spärren till riksdagen, fyra procent, men i den senaste Temo-undersökningen får partiet stöd från 4,6 procent av väljarna. Kanhända är det den uppblåsta reformen med friårsförsöken som gjort partiet populärare.

Säkert är att terrordåden gett socialdemokraterna en skjuts uppåt, en naturlig reaktion i orostider då befolkningen alltid ställer större förhoppningar på landets regering. I Temo har socialdemokraterna ett väljarstöd på 37,5 procent, den högsta siffran sedan juni 1998. Vänsterpartiet däremot når sin lägsta siffra sedan samma tidpunkt och hamnar på 11,1 procent.

Centerpartiet har ramlat ner rejält och ligger nu på 5 procent. Moderaterna har stöd bland 24,9 procent av väljarna, folkpartiet av 5,5 procent och kristdemokraterna av 10,2 procent.

Mer läsning

Annons