Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2014 blir året det vänder

/
  • 2014 kommer domineras av valrörelsen. Det mesta talar för att det blir regeringsskifte.

2014 är inte många timmar gammalt men har redan utropats som supervalåret. Året då det är val till europaparlament, kommun, landsting och riksdag. Den 14 september kan landet få en ny regering.

Annons

Skolan är i kris, vården är i kris, bostadsbristen i storstäderna är enorm och arbetslösheten ligger runt åtta procent. En bra bit högre än det Fredrik Reinfeldt (M) kallade massarbetslöshet i valrörelsen 2006.

Det stolta moderata samhällsbygget är ett rivningsjobb. Valet i höst är en möjlighet att sätta stopp och börja bygga något nytt.

De rödgröna har ett stabilt övertag i opinionen och förtroendet för Reinfeldt minskat kraftigt under senaste året, samtidigt som förtroendet för Stefan Löfven (S) har ökat.

Det som de stora frågetecknen är om Centerpartiet och Kristdemokraterna klarar sig kvar i riksdagen och om Sverigedemokraterna blir vågmästare en mandatperiod till.

Kristdemokraterna får hoppas på stödröster från moderata väljare. Allra värst är läget för Centerpartiet. Annie Lööf vill profilera sig högerut med hårdfört försvar av vinster i välfärden, dessutom vill de lyfta radikala förslag som att riva upp Las, lagen om anställningsskydd. Något som knappast går hem hos Centerpartiets väljarbas.

Kanske kan Centerpartiet räddas kvar i riksdagen eftersom de är ett av Europas rikaste partier. Men det spelar ingen roll hur mycket reklam Centerpartiet köper om det de säger inte gillas av väljarna.

Många längtar efter ett annat alternativ till högern. Men det är inte alltid lätt att se skillnaderna.

Den största striden 2013 stod om en skattesänkning om tre miljarder samtidigt som Socialdemokraterna nu accepterar först, andra, tredje, fjärde och femte jobbskatteavdraget.

När det saknas konfliktlinjer i politiken skapas ett utrymme för Sverigedemokraternas frågeställningar. Men i en valrörelse där det finns en tydlig konflikt mellan höger och vänster är Sverigedemokraternas förutsättningar sämre.

Men visst finns det skillnader i svensk politik. Högerregeringen rycker på axlarna åt uppror bland personalen på sjukhusen, Socialdemokraterna vill minska byråkratin i vården tillsammans med personalen. Högerregeringen väljer vid varje enskilt tillfälle skattesänkningar, Socialdemokraterna vill istället minska klasserna i skolan.

För att säkra valseger måste Socialdemokraterna göra konfliktlinjerna tydligare. Men valseger 2014 är bara början. När valet är vunnet måste samhället förändras. Därför måste S redan nu höja blicken bortom valdagen.

Mer läsning

Annons