Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Ta Hédis varning på allvar

Annons
Hédi Fried fick i onsdags motta 5i12-rörelsens pris för sin kamp mot nazismen.

Precis som jag sitter framför datorn och bläddrar i Förintelseöverlevaren, föreläsaren och psykologen Hédi Frieds bok ”Frågor jag fått om Förintelsen”, en bok som delas ut i många högstadieklasser i år, kommer nyheten att den årliga rapporten Global Terrorism Index, om dödligheten vid terrorattacker, presenterats.

För tredje året i rad minskar dödsfall som en följd av terrorism, är det glädjande budskapet. Jämfört med 2016 då terrorism krävde minst ett människoliv i 79 olika länder, stannade det vid 67 länder 2017 – varav Sverige tragiskt nog var ett.

I Europa minskade dödsfall vid terrordåd ändå med 75 procent ifjol, något som tillskrivs terrorgruppen IS kraftiga försvagning.

Men där en sorts terrorism minskar i omfattning, tar andra dess plats. Rapporten varnar för en växande extremhöger i Västeuropa och USA. Antalet attacker har ökat kraftigt under de senaste fyra åren och även dödsfall i samband med dem. Muslimer och judar är de främsta måltavlorna.

Det är bara en vecka sedan CNN publicerade en undersökning bland 7000 personer i sju europeiska länder, bland annat Sverige, om antisemitiska attityder, med oroväckande resultat. Judar, säger en skrämmande hög andel av de tillfrågade, har för stor makt inom finansbranschen (28 procent), för mycket makt i mediebranschen (20 procent) och utnyttjar Förintelsen för att främja sin ställning (31 procent).

I Sverige är dock inställningen till folkgrupper som muslimer och romer betydligt mer negativt än till judar där 44 procent av männen och 33 procent av kvinnorna har en negativ inställning till muslimer, några procentenheter färre har det gentemot romer – och ”bara” 8,5 respektive 5,5 till judar.

Men hat är hat – och hat är en farligt smygande sjukdom som biter sig tag i ett samhälle bit för bit för bit tills vad som tidigare var helt otänkbart plötsligt normaliseras.  

Vi lever ett lugnt liv, dagarna lunkar på, vi märker inget, förändringen sker steg för steg tills bilden plötsligt står klar och vi undrar: hur har detta kunnat hända?”, skriver Hédi Fried i inledningen av sin bok – och varnar för var det till sist kan sluta. För hon var med när det hände i Europa för 70 år sedan.

Igår fick hon 5i12-rörelsens pris på organisationens 30-årsjubileum. För en sjuttioårig kamp för att historien inte ska upprepas, för att upprätthålla alla människors värde.

En värdigare vinnare har aldrig setts, men tar vi hennes varning på allvar?   

Annons