Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Rasismen på skolgården speglar samhället

Annons
Rasistiska påhopp på elever har ökat på skolorna i Ångermanland det senaste året. (Arrangerad bild)

Under 2018 anmäldes mer än 1100 fall av våld, hot och andra kränkningar i de ångermanländska skolorna. Bland företeelserna som ökat hör grova, verbala rasistiska påhopp mellan elever som eskalerade i samband med valrörelsen, berättade Tidningen Ångermanland i helgen.

Bland annat får utsatta elever höra att det var ”dags att åka hem” och att ”vi kan skita i dig när SD vinner valet”.

Det är möjligt att dagens yngsta ångermanlänningar noga tänkt ut sin positionering i det politiska landskapet och samhällsdebatten. Det är dock kanske troligare att de hört detta budskap av en vuxen och bara upprepar det.

Till tidningen säger verksamhetschef på grundskolan i Kramfors, Stefan Karlstedt, att ”det som händer i skolan avspeglar ofta det som händer i resten av samhället”.

I så fall är det tyvärr långt ifrån slut med kränkningarna i skolorna…

Som svensk över 40 minns man nog Expressenkampanjen hösten 1993: ”Kör ut dem - Så tycker svenska folket om invandrare och flyktingar”. Få som såg det tidningslöpet och den efterföljande debatten lär glömma det, trots frånvaron av sociala medier.

Expressens löpsedel från 1993

Det var plumpt och empatilöst – för att inte tala om tendentiöst och grovt generaliserande. Expressens dåvarande chefredaktör fick sparken bara en vecka senare.

Artikelserien kom i slutklämmen av flera års förödande ekonomisk kris, kort efter att Lasermannen skjutit elva personer med det enda gemensamma att de var mörkhåriga eller mörkhyade och efter att Ny Demokrati valts in i riksdagen med uttalat främlingsfientlig politik. I delar av landet var den nationalsocialistiska rörelsen starkare än på länge.   

Det var en tid då det verkade gå att säga nästan vad som helst om invandrare och flyktingar utan att få speciellt hårt mothugg. Det var en tid när en stor och etablerad kvällstidning valde att piska upp stämningen och aggressionen mot invandrare extra mycket.

Kanske trodde vi att den tiden låg bakom oss, att inte bara samhället utan även vi människor utvecklats sedan dess. Vi skulle inte vara så lättmanipulerade att vi skyller motgångar på invandrare, sa vi aningens självgott efter att Ny Demokrati bara några år senare imploderat i maktstrider och få väljare längre villigt erkände att de faktiskt röstat på dem.

Men sen kom Sverigedemokraterna. I dag är de riksdagens tredje största parti och framgångarna har fått företrädare från partierna närmast SD ideologiskt att de senaste par åren lägga sig till med en retorik vi inte ens kunnat föreställa oss för fem år sedan.

Och nu är vi alltså där igen. Än värre än till och med på 90-talet. Nu tycks verkligen alla filter borta. Vi ser det inte bara i sociala medier och i alternativmedier som verkar utan några journalistiska principer parallellt med etablerad media där allt fokuserar på invandring och ”islamisering” av Sverige.

Vi ser det nu även bland ledande företrädare för riksdagspartier och etablerade opinionsbildare till höger. De har länge hetsat mot asylsökande i allmänhet och muslimer i synnerhet och mot ”godhetsknarkare” som alltså är skällsordet som används mot alla som inte ser flyktingmottagning som det värsta som hänt Sverige i modern tid.

Men frågan är om vi inte nått helt nya nivåer av människoförakt de senaste veckorna i samband med debatten om hur Sverige ska hantera barn till IS-anhängare, i vissa uppmärksammade fall svenska spädbarn utan föräldrar i livet som nu svälter i läger i Syrien efter IS fall.

Samtidigt som vissa kräver att Sverige tar sitt ansvar för dessa barn, har framträdande opinionsbildare med tiotusentals följare lagt ut orden om hur barnen är ”tidsinställda bomber” som är ”hjärntvättade att hata oss”. Små barn, i flera fall alltså spädbarn, vars ”brott” är vem de har som föräldrar.

”Hjärntvättade att hata” beskriver nog bättre läget bland hundratusentals svenskar runt om i landet som nöjer sig med att få sina nyheter från alternativmedier och sedan låter sina barn sprida detta hat på skolgårdarna.

Var ska detta sluta?

Annons