Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: I Sverige mutar vi oss inte in på universitet...

Annons
Rika amerikaner betalar för att få in sina barn på rätt skola. I Sverige räcker det att välja en friskola som är beredd att sätta högre betyg än barnen förtjänar.

Uppståndelsen var stor när ett 50-tal personer, bland dessa Hollywoodstjärnor och höga företagsledare, i veckan greps efter anklagelser om att de på olika sätt myglat för att få de mest prestigefyllda elitskolorna i USA att anta deras tonårsbarn.

Föräldrarna hävdas i vissa fall ha betalat provansvariga vid de amerikanska motsvarigheterna till högskoleprovet flera miljoner kronor för att ge barnen längre provtid och för att ”rätta” felaktiga svar.

I andra fall har man betalat idrottsansvariga vid skolorna för att hävda att barnen var exceptionella idrottstalanger, för att på så vis få en gräddfil till de hett eftertraktade universitetsplatserna.

Vid fällande domar kan det bli tal om långa fängelsestraff, både för dem som betalat – och för dem som fått betalt.

”Det kan inte finnas ett separat antagningssystem för de rika, och det kommer inte heller finnas ett separat straffrättsligt system”, kommenterade åklagaren Andrew Lelling.

Det blir ju lite intressant det där ur svenskt perspektiv.

Visst, ligan som mot betalning hjälp flera hundra svenskar till ett bättre resultat på högskoleprovet under flera år, dömdes för inte så länge sedan till, i svenska mått mätt, långa fängelsestraff på upp till sex år.

Men de uppemot 200 personer som med dessas hjälp ”köpt” sig en plats på en utbildning och med det knuffat ut någon med äkta betyg eller provresultat, ja de flesta kommer på sin höjd bli av med studieplatsen.

Men nu är ju inte ens sånt här utstuderat och olagligt fuskande inte det vanligaste sättet att mygla till en elev en högskole- eller universitetsplats de egentligen inte gjort sig förtjänt av.

Nej, i Sverige gör föräldrar det enklast för sig genom att välja en vinstdrivande friskola som med lite påtryckningar ställer upp på att sätta högre betyg än provresultaten medger – och i vissa fall också ”hjälpa” eleverna inför och under nationella prov.

Betygsinflationen ger friskoleeleverna gräddfiler till de bästa universiteten – och utan att det kostat mamma och pappa vare sig mutpengar eller risk för fängelse…

Annons