Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare (S): Låt inte slöjan hindra tjejerna från att idrotta

Annons
På bilden en amerikansk tonåring som testar en ny sport-hijab som ska göra det lättare att träna.

Riksidrottsförbundet la ut en bild på två barn. Bilden ska ha varit tagen vid en prova på-dag, och det man kan utläsa av bilden är att barnen får testa på sporten skytte.

Ena ungen vid det ett av luftgeväret är blond. Den andra ungen som ligger bredvid på marken har en slöja över håret.

De ligger bredvid varandra på en gräsmatta och testar på en sport där alla tävlar på helt lika villkor.

Killar tävlar mot tjejer.

Unga tävlar mot gamla.

Bilden fick flera högt uppsatta personer inom idrottsrörelsen att rasa. Tydligen representerar bilden kvinnoförtryck, sexualisering och en uppmuntran till könsstympning.

Och skulle bilden bara visa en flicka i hijab skulle det kunna vara en rekryteringsbild till militanta organisationer.

I alla fall om man ska tro Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet och Lars Liljegren, som beskrivs som en av de mest erfarna personerna inom svensk idrottsverksamhet.

Bilden las ut av en distriktsklubb inom Svenska riksidrottsförbundet som jobbat hårt med att nå ut till fler barn och ung, och öka sitt arbete för barns inkludering. Och genom att fler olika barn representeras ökar chanserna att fler unga kommer vilja idrotta.

Nu har bilden i stället kidnappats av två idrottspersonligheter som tillskriver ett barn (!) grova, oetiska och rent utsagt rasistiska egenskaper och gör allvarliga generaliseringar av personer som använder huvudbeklädnader.

Händelsen och personernas uttalanden om barnet och bilden kommer säkert beskrivas som ”olyckliga”, men det skulle vara att trivialisera händelsen.

Riksidrottsförbundet har gjort helt rätt att dela med sig av bilder som visar att alla barn kan idrotta och vara en del av föreningslivet.

De visar på en mångfald och bredd i sin verksamhet för att locka fler än ”lintottar” att börja idrotta (Liljegren beskrev det blonda barnet som en ”lintott” som han menade påminde om honom själv som barn; en jämförelse som underförstått pekar ut det blonda barnet som det ”goda” och barnet med hijab som det ”dåliga”).

Ingen, inte ens högt uppsatta idrottsföreträdare, har rätt att recensera barns kläder. Folk ska skita fullständigt i vad barn, tjejer, kvinnor, har på sig.

Ingen, oavsett position, har rätt att göra rasistiska generaliseringar gällande religiösa uttryck. För vet ni vad? Det ligger faktiskt inte på någons uppdrag att avgöra vad slöjan (eller något annat plagg) representerar förutom den som bär den. Ingen annan.

Ulla Gustavssons och Lars Liljegrens uttalanden speglar verkligen hur islamofobi och rasism har normaliserats så i den milda grad att barn inte bara kan vara barn utan att högt uppsatta personer med stort inflytande ska göra obehagliga associationer till grupper och beteenden som står för våld, död, förtryck och lidande. De om några bör Riksidrottsförbundet ta avstånd från.

Inte en bild på två ungar som sportar.

Linda Westerlind

Linda Westerlind är politisk redaktör på socialdemokratiska Folkbladet i Umeå

Fotnot: Simförbundets styrelse sparkade ordförande Ulla Gustavsson vid ett möte i torsdags.

Annons