Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna inte bort hundbajs som en viktig politisk fråga

Annons

Fjolårets hetaste riksdagsdebatt rörde tre miljarder kronor – i en statsbudget på nästan 900 miljarder. Hetaste replikskiftet under partiledardebatt: en påstådd besparing på tio miljarder.

Gårdagens ledare gnällde över det. Men egentligen är det bara ett tecken på hur vi människor funkar. Det stora känns för svårt att greppa och debattera.

I stället är det de små sakerna som upprör och engagerar mest. Frågor vi inte ens behöver tänka efter eller forska i vad vi tycker. Det räcker att se oss omkring.

Hundbajs och snöröjning hör till det mest omdebatterade. Varför gör inte politikerna nåt?! Till vad används våra skattepengar om inte till detta?

Så klart ett brett engagemang kan väckas även i en större politisk fråga, men det ska nog till bra stora och konkreta negativa reformer (läs "nedläggningar") för att få i gång en protestvåg bland allmänheten.

Kanske för att vi har för dålig koll på den kommunala ekonomins beståndsdelar.

I Umeå handlar den politiska debatten just nu om hundbajs. Kommunen tänker spara 800 000 kronor, i en budget på strax över fem miljarder, genom att plocka bort alla hundlatriner i stan. Nästa vecka planeras därför en "Bajsmarsch" bland kommunala hundägare som avser att dumpa fulla hundpåsar vid kommunhuset.

Det är rätt charmigt. Engagemanget, inte hundbajset. Lite så där franskt revolutionärt.

Frågan är kanske vilket annat sorts uppror det kunnat bli om vi – eller Umeåborna – bättre visste hur skattepengarna används.

Skattekollen.se är därför ett spännande hemsidesprojekt där några kommunala budgetar har brutits ner så att du, genom att ange din hemkommun och inkomst, kan få ett exakt besked om hur just dina skattekronor fördelas på skola, äldreomsorg, föreningsliv och så vidare.

Det vore verkligen en höjdare om Ådalskommunerna ville ansluta sig till samarbetet. Tänk vilka insatta debatter om den kommunala ekonomin vi skulle kunna få!

Mer läsning

Annons