Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att avliva myterna om att allt blev bättre

/
  • Svensk Bilprovning fick mycket högt betyg av svenska folket, men regeringen sålde ut delar av monopolet. Resultatet: det blev dyrare och krångligare.

Apoteket och bilprovningen var två statliga monopol med många och mycket nöjda kunder. De fick dock inte vara ifred för alliansregeringen, som hyser en stark aversion mot allt som bär spår av någon form av socialism.

Annons

Monopolen styckades och delar lades ut till försäljning på marknaden. Nu ser vi resultatet. Riksrevisionen har riktat skarp kritik mot avregleringarna.

Nu har transportstyrelsen granskat konsekvenserna av styckningen av Svensk Bilprovning. Antalet besiktningsställen har ökat från 190 till 310, men de flesta nya finns i större städer.

Men det har inte blivit billigare eller enklare att besiktiga bilen. Tvärtom, priserna har ökat och krånglet har tilltagit. Europas effektivaste bilprovning finns inte längre.

De enda som tjänat på avregleringen är ägarna till de privata besiktningarna, vilket bekräftas av ägaren Magnus Greko till Opus Bilprovning som på Affärsvärldens förstasida tackade Fredrik Reinfeldt för reapriset i höstas.

Sverige är det rika land som drivit avregleringar och privatiseringar längst av alla, konstaterade den amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation för två år sedan. Vi har till exempel världens mest liberala skolsystem.

Andra länder har ångrat att de drivit nyliberala idéer för långt. De har återtagit den samhälleliga kontrollen över järnvägen, skolan och sjukvården.

Högeralliansen har dock inga planer på att ändra något. Lagda avregleringar ligger och det som är sålt är svårt att köpa tillbaka, hävdar de.

Men besluten är inte oåterkalleliga. De går att ändra, om bara den politiska viljan och beslutsamheten finns.

En annan myt som gärna har odlats av borgerliga politiker än den om världens högsta skattetryck. Den kan härmed också avlivas. Sverige har inte världens högsta skatter.

På Ekonomifaktas topplista för 2013 ligger Belgien etta med Tyskland och Frankrike på delad andraplats. Därefter följer Ungern, Österrike, Italien. På delad sjunde plats kommer Finland och Sverige.

I Belgien betalar en löntagare 56 procent av inkomsten i skatt, i Sverige 43 procent. Den svenska siffran kommer att sjunka ännu mer i nästa jämförelse, efter årets skattesänkningar.

Alliansen och deras rika vapendragare försöker hävda att det inte märks att skatten har sänkts med över 130 miljarder kronor om året. Jodå, det känns i plånboken för sjuka och arbetslösa, som fått ta den värsta smällen. Och det syns i vården, omsorgen och skolan där stressen och pressen på personalen ökar för varje dag som går.

Så tro inte på Annie Lööf och de andra mer eller mindre nyliberala allianspolitikerna när de sjunger marknadens, avregleringarnas och skattesänkningarnas lov. Deras experiment har misslyckats och det är dags att rätta till misstagen.

Mer läsning

Annons