Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare (S): Vad har det tagit åt högeroppositionen?

Annons

ad har det tagit åt den borgerliga oppositionen när det gäller arbetskraftsinvandringen? Med det avses invandring av arbetskraft från områden utanför EU.

Fram till 2007 styrdes den av Arbetsmarknadsstyrelsens, AMS, stora undersökningar som fastställde om behov fanns. Men genom att gå ihop med Miljöpartiet 2008 skrotade den borgerliga Reinfeldtregeringen det systemet och istället gäller sedan dess att varje enskilt företag själv får bestämma vem i hela världen de anser sig behöva.

Vi fick därigenom industrivärldens mest öppna system, särskilt när det gällde import av okvalificerad arbetskraft. Det är om den arbetskraften den politiska striden har stått medan den mer kvalificerad alltid ansetts problemfri.

Vi var många som kritiserade det nya systemet eftersom det öppnade för oseriösa företag att utnyttja arbetskraft. Vi fick tyvärr rätt och idag ser vi resultatet. Det finns allvarliga problem med missbruk av reglerna och exploatering av berörda invandrare med låga löner, dåliga arbetsvillkor och usla bostäder.

Detta har oppositionen envist förnekat under ledning av Moderaterna. Nu plötsligt sker en total förändring. M medger det finns hur många exempel som helst på att arbetskraftsinvandrare tvingas leva under slavliknande arbets- och bostadsförhållande. Polisen säger att systemet ofta utnyttjas av den organiserade brottsligheten.

Ingen kontroll sker heller av att utlovade löner verkligen hålls. Nuvarande regler anger att en så låg lön som 13 000 i månaden ska ge rätt till att också ta in anhöriga. Enligt uppgift var det i fjol 15 000 anhöriga som fick följa med.

Den stora frågan idag är om M verkligen har ändrat sig eller om det bara är ännu ett sätt att köra över januariavtalet?

Socialdemokraterna vill ju absolut inte ha ett system där många arbetslösa inte kan få jobb samtidigt som jobben tas av billig arbetskraft från länder utanför EU. Flyktingar, särskilt outbildade kvinnor, är den snabbast växande gruppen arbetslösa. Många vill jobba. Socialdemokraterna tvingades i januariavtalet av Centern att inte ändra reglerna för systemet för arbetskraftsinvandring.

I dag verkar de enda som vill slå vakt om det kraschade systemet vara Svenskt Näringsliv och Centerpartiet. Svenskt Näringsliv har publicerat oseriösa rapporter om effekterna. Centern är igen en skadlig regeringspartner, precis som de var när de gällde arbetsförmedlingen och att förse kommunerna med behövliga resurser.

Typiskt är att Centerns nuvarande ledare nu utan darr på stämman citerar Svenskt Näringslivs totalt uppblåsta siffror för hur mycket skatteinkomster arbetskraftsinvandringen bidrar med.

Roland Spånt

Roland Spånt är fil dr nationalekonom och gästskribent på ledarsidan