Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare (S): Övervinsterna i näringslivet kostar dig tiotusentals kronor per år

Vill du ha högre reallön med uppåt 25 000 kronor per år? Utan att anstränga dig mera, arbeta flera timmar, eller byta jobb?

Det låter väl för bra för att vara sant, men det vore faktiskt möjligt om övervinsterna i näringslivet försvann och fri konkurrens skapades. I alla fall enlig seriösa beräkningar av den ansedda konservativa tidskriften Economist.

Siffran gäller för USA och kanske är något lägre för oss. Monopolen finns överallt och läget påminner om 1800-talet då jätteföretagen lade under sig marknaderna och köpte upp konkurrenter eller hotade dem till underkastelse.

Då ingrep president Theodore Roosevelt mot monopolormen och bröt upp de största företagen och fick friare konkurrens som ledde till lägre priser för konsumenterna. Något liknande behövs i dag.

Enligt Economists noggranna analys har monopolvinsterna, det vill säga vinsterna som ligger över vad man kan kalla en normal och rimlig avkastning och nu hamnat i klass med hur det såg ut på 1890-talet.

Företag lyckas behålla vinsterna länge på grund av att nya och bättre konkurrenter köps upp till fantasipriser.

Sådana företag med monopolvinster finns ofta i high-tech-branschen. Hit hör populära företag som Apple, Amazon, Facebook, Google – men även kreditkortsföretag som Visa, Mastercard och American Express.

Det typiska för dessa är att de ger intryck av att vara gratis och har många miljoner, kanske hundratals miljoner, konsumenter som kunder. Men de använder sina enorma resurser i form av data för att utöva monopolmakt över sina annons- och användarföretag.

Vi vanliga konsumenter kan ofta fritt använda dem, men får istället dyrt betala när vi handlar de varor och tjänster som annonserats. Dyker det upp billigare konkurrenter köps de upp av monopolföretagen.

Läkemedelsföretag vars patentskydd riskerar att löpa ut gör mindre förändringar och kan då få ytterligare år med monopolvinster.

I USA är problemen större än i Europa och konsumenterna har mer att tjäna på att löneandelen ökar och vinsterna pressas tillbaka. Men i Sverige använder vi väl de ovan nämnda high-tech-företagen väl så mycket som i USA. Bankvinsterna är till och med värre än i USA. Däremot är konkurrensen bättre här när det gäller flyg, och sannolikt är vinsterna fortfarande lägre i sjukvården. 

Det typiska för high-tech-företagen är också skyhöga värderingar på aktiebörsen. Värderingar som bara är realistiska om monopolen får fortsätta lång tid framöver och ytterligare kraftigt öka sina vinster.

Detta skräckscenario tror inte Economist på utan ser en vändning i opinionen mot monopolen. Vad händer i Sverige? Affärstidningarna tiger ihjäl Economists analys.

Roland Spånt