Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare (S): Moderaternas misstroendeförklaring är riktigt fulspel

Annons

Med mindre än en vecka kvar till EU-valet ser Moderaterna ut att gå mot ett riktigt bottenresultat. I opinionsundersökningar säger siffrorna att Sverigedemokraterna faktiskt går om partiet.

Överlag har Moderaterna inte utmärkt sig i valrörelsen, mer än partiets fråga om kärnkraften som är ny och lättförståelig. Även Socialdemokraterna får låga siffror.

Om det är en slump att det var veckan innan EU-valet Moderaterna valde att väcka misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll låter jag vara osagt.

Men det faktum att det trots allt pågår en utredning i konstitutionsutskottet som partierna hittills väntat på ska bli klar talar sitt tydliga språk: Moderaterna börjar köra med fulspel för att misskreditera Socialdemokraterna inför EU-valet.

Liberalerna var snabba att haka på Moderaternas misstroendeförklaring. Liberalerna, som enligt mätningar förmodligen kommer åka ur parlamentet, har allt att vinna på att skapa motsättningar och konflikt. Centern däremot, som inte går mot ett EU-val med en knivsegg mot halsen, har en mer restriktiv hållning.

Annie Lööf säger att hon håller med om kritiken, men trots allt vill avvakta KU-granskningen.

Moderaternas främsta anledning till misstroendeförklaringen är att Begler-affären skulle vara en del i ett politiskt spel. Ironiskt nog är det samma anledning till varför Moderaterna nu lägger fram en misstroendeförklaring.

Den huvudsakliga orsaken till misstroendeförklaringen säger Ulf Kristersson handlar om att den numera avsatta generaldirektören Ann-Marie Begler fick gå som en del i ett politiskt spel, och att Annika Strandhäll, som ytterst ansvariga minister för Försäkringskassans arbete, ska straffas för att ha ”offrat” en kompetent generaldirektör.

Strandhäll menar tvärtom att det var en nödvändig åtgärd då Begler inte gjort det hon förväntades göra, och hänvisar till kapitel 30 i socialförsäkringsbalken.

Problemet är att Moderaterna inte har någon plan B. Vad händer egentligen om de lyckas med sin misskrediteringskampanj? Vad ska de backa upp med?

Trots att många kan hålla med om att Socialdemokraternas förfaringssätt med Försäkringskassans generaldirektör kan ses med andra ögon än den versionen partiet lämnat är det långt ifrån att man nöjd och belåten stoppar en moderat valsedel i valkuvertet.

Inte så förvånande är klimatet väljarnas viktigaste fråga i EU. På klimatområdet har Moderaterna inte direkt utmärkt sig. I valrörelsens slutskede har de försökt få upp kärnkraften på agendan, men vette tusan om de lyckats nämnvärt med det.

Även om EU har – eller ska, börja klassa kärnkraft som en ”grön” energikälla” är det bara att kolla på Finland och den tiden det tagit att bygga och få i gång kärnkraftverket i Pyhäjoki. Efter tio år har inte en enda kilowatt-timme producerats. Om tio år ska de fossila utsläppen redan vara halverade i EU. Moderaternas enda klimatåtgärd är alltså hopplöst efter.

De andra frågorna de försöker utmärka sig i är arbetet mot kriminalitet och en begränsning av både EU-skatter och ekonomisk omfördelningspolitik mellan länderna. Rent ideologiskt är det inte så konstigt, det går hand i hand med den liberalkonservativa politiken de driver på hemmaplan. Men den politiken får inte så stort genomslag i EU-sammanhang.

Låt konstitutionsutskottet göra sin utredning. Frågan är redan uppe på bordet. Att som Moderaterna nu gör är att gå händelserna i förväg. Vill partiet öka sina chanser att göra ett bra valresultat måste de i första hand satsa på att presentera en genomarbetat EU-politik, något de har misslyckats med.

Den skulden är endast deras egen.

Linda Westerlind

Linda Westerlind är politisk redaktör på socialdemokratiska Folkbladet i Umeå

Annons