Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Lite mer sans och balans skulle göra kommunen gott

Nu är det åter lustfyllda budgetöverläggningstider i kommunpolitiken och i dagarna presenterade de politiska partierna i Örnsköldsvik sina förslag för budget 2015. Som vanligt inbjuder detta till god underhållning i form av vilda utspel och spektakulära idéer.

Den minnesgoda kanske kommer ihåg fjolårets mest uppseendeväckande förslag om att kommunen skulle se till att bli självförsörjande på potatis och andra rotfrukter. Vi kan dock meddela att det lokala Miljöpartiet inte kommer att leverera något liknande utspel i år.

De nationella framgångarna till trots saknar fortfarande Miljöpartiet helt politisk kapacitet i Örnsköldsvik. Pensionärspartiet SPI klarar heller inte av att presentera ett eget budgetförslag. Därför blev det i stället Vänsterpartiets företrädare som fick stå för underhållningen genom att tala sig varma för kraftiga skattehöjningar, införandet av gratis kollektivtrafik och sex timmars arbetsdag.

Det är svårt att inte tycka lite synd om Miljöpartiet, SPI och Vänsterpartiets lokala företrädare. De skulle ha behövt stöd i budgetarbetet och utbildning i grundläggande kommunekonomi av moderpartierna, men tyvärr tycks man ha blivit helt övergivna.

Men om man för en sekund tar Vänsterpartiets förslag på allvar och utgår deras egna beräkningar talar vi om reformer som på kommunnivå skulle landa på utgifter i storleksordningen en miljard kronor årligen. Det är pengar det också.

Självfallet var Alliansen och Socialdemokraterna mer sansade när de presenterade sina budgetförslag i går, även om det också där var mer av valutspel än realistiska budgetförslag som presenterades. Eller vad sägs om den socialdemokratiska hippieparollen om att "nya moderna och hållbara jobb skapas också när vi bygger en hållbar värld"?

Vad ska då byggas, kan man undra. Jo, förutom ett äldreboende och en renovering av den mögelskadade skolan i Bredbyn avsätter S medel för ett antal hallbyggen och talar om att utreda förutsättningarna för en teaterlokal för att komplettera evenemangsarenan. I övrigt var det mest frågan om finansiering av olika former av nödvändiga kostnadsökningar.

Det är inte särskilt snyggt av Socialdemokraterna att försöka framställa generella lönekostnadsökningar och indexuppräkningar som riktade satsningar på välfärden. Detta måste väljarna vara observanta på i valrörelsen när de synar partiets valmanifest. Utöver nämnda redovisningsfintar är dock Socialdemokraternas budgetarbete habilt. Det är alltid en stor fördel att vara i majoritet i budgettider, då man har tillgång till tjänstemannastaben i betydligt större utsträckning än oppositionen. Förutsättningarna inför nästa års budget var dessutom väldigt goda om man bortser från finansnettot (kommunekonomin lider fortfarande i sviterna efter den kommunala bolagskrisen med hög skuldsättning till följd).

Detta påpekades även förtjänstfullt av oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C). Med henne vid rodret fortsätter Alliansen att driva klassisk företagarvänlig lokalpolitik där man är beredd att konkurrenspröva en större grad av kommunal verksamhet. Alliansen betonade även ordning och reda i kommunens ekonomi och detta kanske inte är det mest spexiga i jämförelse med de rödgrönas idéer.

Men lite sans och balans är vad kommunekonomin i Örnsköldsvik behöver. Det är knappast nya idrottshallar och teaterhus, skattechocker eller kommunala potatisodlingar.