Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Även alliansen bär ett stort ansvar för poliskrisen - tilliten i samhället faller

Sverige har haft stor tillit, både mellan människor och för att myndigheter gör sitt jobb och inte låter sig mutas. Den är en viktig tillgång, både mänskligt och ekonomiskt.

Nu varnas det för att tilliten minskar.

Fler frågar sig vad de egentligen får för skattepengarna.

Många upplever i dag att de inte får poliser, som skapar trygghet, och inte uppklarade brott. Medborgarna är beredda att avstå från att själva ta till våld och överlåter som brottsoffer åt polis och domstolar att bestraffa brottslingar.

Om statens våldsmonopol, som det har tagit tid att bygga upp, undergrävs blir det fler som vill skydda sig på egen hand.

Polisen fungerar sämre nu än före sin stora omorganisation. Den hat skapat uppgivenhet hos personalen och sämre utredningsresultat.

Organisationsförändringen följde också ett internationellt mönster. Det ska vara en platt organisation, med en myndighet och "allpoliser". Färre ska ha specialiserade roller, som exempelvis trafikpoliser eller narkotikapoliser.

Liknande reformer genomfördes i Danmark och Nederländerna. Där ledde de också till stora problem, men det hindrade inte Sverige från att göra samma misstag.

Fram till 1960-talet var polisen kommunal. 1965 blev polisen statlig, en stor förändring som gav många viktiga erfarenheter.

Tanken var att stärka både det centrala och det lokala. Men utfallet blev på många håll blivit en svag lokal närvaro. Kanske blir det bättre när omorganisationen har hunnit sätta sig. Men just nu ser det dystert ut.

Frågan är varför det är så svårt att lära av tidigare misstag? För dagen moderna organisationstrender slår igenom utan tillräcklig eftertanke.

Breda politiska uppgörelser har många fördelar, men bara när de är bra. Om de flesta enas om att göra ett stort misstag blir det desto svårare att korrigera.

Dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) viftade bort kritiska frågor; den nya polisorganisationen skulle bli så bra, så bra. Även allianspartierna har ett stort ansvar för dagens problem.