Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Le Monde skriver om svenskt poetbråk

De svenska poeternas hårdnackade nej till att skriva kärleksdikter till kronprinsessan Victorias bröllop har blivit en internationell nyhet. I en artikel i franska Le Monde rapporterar man om de upprörda reaktionerna på konstprojektet.

Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs konsthall, anade förmodligen inte vad han satte i gång när han bad ett antal av Sveriges mest välrenommerade poeter skriva var sin kärleksdikt med anledning av kronprinsessans bröllop i sommar. Tanken var att poeternas dikter - som inte behövde handla om Daniel och Victoria - skulle användas till en ljudinstallation längs Strandvägen i Stockholm.

Bland dem som demonstrativt tackat nej finns Magnus William-Olsson, Thomas Tidholm, Jenny Tunedal och Göran Greider. Den sistnämnde med hänvisning till att hans fru, som är medlem i republikanska föreningen, hotat med att ta ut skilsmässa om han bidrog till hyllningarna.

I det republikanska Frankrike uppfattas konflikten som exotisk nog för en längre artikel högt upp på Le Mondes kultursida.