Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Le Monde skriver om svenskt poetbråk

Annons

De svenska poeternas hårdnackade nej till att skriva kärleksdikter till kronprinsessan Victorias bröllop har blivit en internationell nyhet. I en artikel i franska Le Monde rapporterar man om de upprörda reaktionerna på konstprojektet.

Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs konsthall, anade förmodligen inte vad han satte i gång när han bad ett antal av Sveriges mest välrenommerade poeter skriva var sin kärleksdikt med anledning av kronprinsessans bröllop i sommar. Tanken var att poeternas dikter - som inte behövde handla om Daniel och Victoria - skulle användas till en ljudinstallation längs Strandvägen i Stockholm.

Bland dem som demonstrativt tackat nej finns Magnus William-Olsson, Thomas Tidholm, Jenny Tunedal och Göran Greider. Den sistnämnde med hänvisning till att hans fru, som är medlem i republikanska föreningen, hotat med att ta ut skilsmässa om han bidrog till hyllningarna.

I det republikanska Frankrike uppfattas konflikten som exotisk nog för en längre artikel högt upp på Le Mondes kultursida.