Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lavinrisk i de svenska fjällen

Annons

Trots att det är tidigt på säsongen finns det risk för laviner i de svenska fjällen.

I Åre är lavinrisken klassad till tre på den femgradiga skalan, vilket innebär att laviner utlösta av människor är sannolika och spontana laviner är möjliga.

Den som rör sig i risk tre-klassad lavinterräng uppmanas att vara mycket försiktig.

I Tandådalen/Hundfjället och i Tänndalen klassas lavinrisken till två, enligt Snörapporten.com, som drivs av Svenska liftanläggningars organisation (SLAO).

Förra säsongen gjordes för första gången lavinprognoser för hela svenska fjällen, men projektet blev kortvarigt. Naturvårdsverket, som var ansvarigt för satsningen beslöt att lägga ned det.

Vi blev tagna på sängen av beskedet, och beklagar att vi inte fick fortsätta när det redan lagts ned så mycket pengar på projektet, säger Hans Gerremo, vd för SLAO. Prognoserna är ju till för säkerhetens skull, vi får mer och mer turister i fjällvärlden, det är skotrar och åkare och turister över huvud taget. Vi är det enda landet i Europa som inte har lavinprognoser, säger han.

SLAO och Svenska turistföreningen (STF) har uppmanat miljöminister Lena Ek att avsätta pengar så att lavinprognoserna kan fortsätta. Hittills har de inte fått något svar från miljödepartementet.

Men vi hoppas att lavinprognoserna ska tas upp igen, säger Hans Gerremo.

Mer läsning

Annons