Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laura Fitinghoff uppmärksammades på dödsdagen

Laura Fitinghoffsällskapet samlades traditionsenligt vid Lauras ståtliga gravsten invid Sollefteå kyrka på hennes dödsdag, den 17 augusti. Vi lade ner blommor vid graven och denna gång fick även hennes man, Conrad Fitinghoff en blomma. Han, brukspatronen, den store företagaren, mannen som hade ägt enorma förmögenheter och bland annat varit slottsherre på Ekensholm i Sörmland, dog gammal, ensam och utfattig i Ramsele 1892. Laura, som då bodde i Stockholm, hade inte ens råd att åka upp till begravningen. En halv kvarnsten fick bli den forne stormannens enkla gravsten. År 1938 lyckades dottern Rosa äntligen få sin fars grav flyttad från Edsele till Sollefteå. Där vilar han nu vid sidan av Lauras väldiga gravsten, som blev resultatet av en riksinsamling till hennes minne.

Hervor Sjödin läste ett brev, som den unga Laura hade skrivit till sin blivande man. Brevet inleds med orden "Käre ’Farbror’ Conrad". Det är odaterat, men måste ha skrivits i samband med att deras förlovning tillkännagavs. Det är undertecknat "Blomman din". Längst ner hade Laura skrivit med den handstil som så småningom blev så typisk för henne: "Mitt första kärleksbrev". En väldigt tankeväckande notering. Vi rös i den milda sommarkvällen.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel