Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättnader i strandskyddet föreslås

Annons

Boverket och Naturvårdsverket föreslår ändringar i strandskyddet som ska göra det lättare att bygga vid små sjöar.

Dåligt, anser Naturskyddsföreningen, medan Sveriges Kommuner och Landsting vill ha mer uppluckringar.

2009 och 2010 infördes nya regler som myndigheterna på regeringens uppdrag nu utvärderat.

Vi föreslår att man lättare ska kunna upphäva strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag, så att det inte blir något strandskydd alls, säger Per Nilsson, handläggare vid Naturvårdsverket, till Nya Wermlands-Tidningen.

Enligt förslaget har en mindre sjö en yta på högst en hektar, och ett mindre vattendrag har en bredd på högst tre meter.

Många har tyckt att det generella strandskyddet vi har i dag inte bör gälla när vattendragen är väldigt små. Skyddet gäller faktiskt även för små, uttorkade bäckar, säger Per Nilsson till TT.

Men han påpekar att skyddet inte ska tas bort utan att områdets naturvärden undersökts. Enligt förslaget ska länsstyrelserna få pengar för att inventera och värdera de marker där trycket är stort från dem som vill bygga.

Förslaget kritiseras dock av Sveriges Kommuner och Landsting. SKL anser att Boverket och Naturvårdsverket borde ha föreslagit att mindre sjöar och vattendrag, om de har lågt skyddsvärde, alltid undantas från strandskyddet.

Naturskyddsföreningen tycker precis tvärtom. De tycker att förslaget är en fortsättning på en uppluckring av strandskyddet som pågått i flera år.

Strandskyddet borde snarare stärkas, framför allt i södra Sverige, säger ordförande Mikael Karlsson.

Mer läsning

Annons