Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättelement satsar miljoner i Högland

Lättelement i Högland utökar sin tillverkningskapacitet från fem till sju produktionslinjer och bygger ut lokalerna.
Tio miljoner kronor kostar investeringen.
Målet är att kunna växa med ytterligare 30 anställda.

På Lättelement – förnamnet Masonite har man slopat – pågår full aktivitet. Förutom den egna produktionen är byggjobbare på plats och gjuter grunder för utbyggnader. Lokalerna, där Fagerhult en gång huserade, byggs ut med 1 500 kvadratmeter för bland annat lager, lastkaj och garage.

I gamla lagret förbereder man för produktionslinjerna nummer sex och sju. En femte togs i bruk tidigare i år.

– Till nyår hoppas vi kunna köra i gång, säger vd Ulf Strinnholm Lidfalk.

Omkring 10 miljoner kronor kostar investeringen, varav länsstyrelsen står för 1,2 miljoner i form av ett företagsstöd. Resten tar företaget.

– Vi har kunnat utnyttja egen arbetskraft och även egna produkter, annat vore självmål, så kostnaderna hålls ändå nere, berättar Strinnholm Lidfalk.

Förutom takelement tillverkar Lättelement numera även väggar och bjälklag till större byggnader runtom i Norden. Marknaden har dock varit svajig sedan finanskrisen 2008 och nu under hösten är orderingången inte den bästa. Ulf Strinnholm Lidfalk utesluter inte att man måste varsla visstidsanställda i förtid.

– Men vi ser det här som en långsiktig investering, målet har alltid varit att nå hundra anställda. I våras fick vi tacka nej till jobb på grund av kapacitetsbrist så det känns helt rätt att satsa.

Det här är företagets första större expansion sedan 2008.

– När vi tog över 2005 hade vi 15 anställda och växte kraftigt de första åren till 70. Sedan har vi haft en lugnare period men nu är det dags igen.

En annan flaskhals som begränsat produktionen är brist på såväl säljare som konstruktörer, som företaget söker en av varje av.

– Alltför få vill läsa till ingenjör och det är ett bekymmer.

Lättelement har för närvarande sex konstruktörer. De senaste tillskotten heter Olof Edlund och inte helt okände hockeyspelaren Magnus Gästrin.

– Jag har alltid varit intresserad av byggande, efter matcherna brukade jag sitta och rita planlösningar, och tanken växte fram att plugga till byggingenjör, säger Magnus Gästrin.

Sagt och gjort, efter flera års studier blev han färdig ingenjör och i fjol headhuntad till Lättelement.

Och får företaget tag på en säljare till tror Ulf Strinnholm Lidfalk man har jobb nog för att kunna nyanställa till våren.

– Men det är marknaden som bestämmer, säger han.