Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare få jobb för unga företagare

Ung Företagsamhet (UF) bygger på att gymnasielever startar företag och driver det
under ett år, sedan läggs det ner. Om de startar egna företag efter gymnasietiden är ovisst.
– Det finns ingen sådan lokal statistik bokförd. Vi har inte hunnit bygga upp en informationsbank men det kommer, säger Christina Mårlid, informationschef på Ung Företagsamhet.

Annons

I Ung Företagsamhets utbildningskoncept tränas gymnasieungdomars företagsamhet genom arbetet med sitt eget utbildningsföretag.
1998 genomfördes en undersökning centralt som visade att arbetslösheten bland före detta UF-ungdomar är lägre än genomsnittet. Dessutom har 20 procent, bland dem som var 29 år eller äldre i undersökningen, startat egna företag. Drygt fyra procent av UF-företagarna hade startat eget företag efter UF-utbildningen.
Jag tror många väntar med att starta eget eftersom de kommit till insikt att de behöver mer kunskap. De utbildar sig först och efter det startar de eget, säger Christina Mårlid.
I år ska de göra en ny undersökning med avsikt att se över alla regioner, för någon sådan finns inte i dag.
Företag i skolan
Ung Företagsamhet verkar för att införa företagande i den svenska gymnasieutbildningen. Det är en icke vinstgivande organisation som arbetar för att ge unga människor insikt om företagandets villkor och möjligheter. Ungdomarna bestämmer sig för en affärsidé och räknar fram hur mycket startkapital som behövs. Hela gruppen fungerar som styrelse och utser vd och andra befattningshavare. Sedan sätter projektet igång.
Ung företagsamhet har verkat i Västernorrland sedan 1989, i Sverige sedan 1980. Intresset har varit
varierande från både elever och lärare. Arbetet är frivilligt och företagen drivs under ordinarie lektionstid.
Örjan Bergqvist är lärare på
Medieprogrammet på Parkskolan. Han har varit involverad i UF sedan 1995 och sammanlagt varit handledare för fem UF-företag.
Vi har märkt av att de som
varit involverade i UF har lättare att få jobb inom den bransch som de haft företag. Det vet vi eftersom de ringer och berättar. Om det finns någon som startat eget företag efter gymnasietiden kan jag inte svara på för någon sådan statistik har vi inte, säger han.
Många lärare tror att det är svårt. Man måste också tycka att det är kul själv, säger Örjan Bergqvist. Många tror att det är lätt men det är det definitivt inte.
Det har gått så där att engagera lärare men det går bättre och bättre och intresset har ökat, säger Anneli Niemi, projektassistent på UF:s lokalkontor i Örnsköldsvik.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons