Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att hyra ut i andra hand

Annons

Det ska bli ännu enklare att hyra ut sin bostadsrätt. Föreningen får mindre att säga till om.

Men det är inte hela lösningen på bostadsbristen i storstäderna. Det måste bli fart på byggandet också.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) går vidare med den reform som för ett år sedan underlättade för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. I stället för "beaktansvärda skäl" att hyra ut ska det från den 1 juli i år räcka med enbart "skäl".

Jag hoppas att det ska leda till att det blir fler lägenheter som hyrs ut hela eller delar av året, säger Attefall.

Samtidigt som det blir svårare för bostadsrättsföreningarna att motsätta sig en andrahandsuthyrning föreslår regeringen att bostadsrättsföreningen ska få rätt att ta ut en liten avgift som kompensation för eventuellt merarbete. För det är inte alltid så lätt att få föreningen att gå med på en uthyrning i andra hand.

Av den brevskörd jag får är det många som motsätter sig uthyrning. Vi hade ett radikalare förslag om att man får hyra ut sin bostadsrätt i max tre år utan att föreningen kan säga nej men det fick vi inte stöd för i riksdagen, säger han till TT.

Nu har Attefall kommit överens med de tre stora bostadsrättsorganisationerna, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna, som åtagit sig att informera sina föreningar och också ta fram nya stadgar för att matcha de nya reglerna.

Och ju fler lägenheter vi får ut kommer det också att motverka orimliga hyror. Utbudet av lägenheter har också ökat mycket snabbare än hyrorna, även i Stockholms innerstad, och ute i landet är det definitivt en succé när det gäller antalet lägenheter som kommit ut till uthyrning, säger Attefall.

När det gäller att lösa bostadsbristen i storstadsområdena menar Attefall att de åtgärder som hittills genomförts har fått byggandet att sätta fart igen. Och fler förslag på det området är på gång under våren.

Men vi behöver en mandatperiod till på oss för att göra det här jobbet.

Mer läsning

Annons