Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare anmäla barnsexturism

Nu satsar polisen på att det ska bli enklare att anmäla svenskar som begår sexövergrepp mot barn utomlands.

Inom kort kommer ett särskilt formulär att finnas på polisens hemsida som ska förenkla förfarandet att anmäla för den som är utomlands och misstänker att en svensk utsätter barn för sexuella övergrepp.

I början av 2009 inledde polisen en satsning för att komma åt de svenskar som begår barnsexbrott under utlandsresor. Fyra personer arbetar heltid med frågan. Bland annat vill man uppmuntra svenska turister att slå larm när de misstänker att andra svenskar begår brott mot barn och unga.

Vi har dessvärre inte fått så många anmälningar hittills, säger Björn Sellström, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Han påpekar att det även går att anmäla misstänkta barnsexbrott utomlands när man är hemma i Sverige igen.

Varje år gör svenskar mellan 4 000-5 000 sexköp utomlands av barn under 18 år, enligt beräkningar i en rapport förra året av Christian Diesen och Eva Diesen på Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.

Sverige har haft extraterritoriell lagstiftning, alltså att en svensk som begår ett brott utomlands kan dömas för det i Sverige, sedan 1962. Men bara vid ett fåtal tillfällen har svenskar dömts för sexbrott mot barn som begåtts utomlands.