Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättade fiskeregler "rena larvet"

Annons

Israel har lättat på restriktioner för palestinska fiskare, uppger Hamasstyret i Gazaremsan. De får nu fiska dubbelt så långt ut från land som tidigare.

Det där är ju rena larvet, säger en fiskare till TT. Vi behöver minst det dubbla för att kunna fiska i fred. Det lovade de oss i Oslo, säger 21-årige Ibrahim Baker som TT:s utsände träffar nere i Gazas fiskehamn. Baker och hans fiskarkamrater i den sönderbombade hamnen kan inte mycket om Norden, men Osloavtalet mellan Israel och palestinierna från 1993 känner de till.

Lättnaden är ett resultat av den vapenvila som ingicks mellan Israel och palestinierna i onsdags.

Fiskarna i Gaza har inte kunnat fiska mer än knappt en halv landmil från kusten de senaste tre åren. Israeliska kanonbåtar har sett till att gränsen inte har överskridits. Enligt Israel har syftet varit att hindra vapensmuggling.

Israelerna sköt på oss när vi var ute i natt. De borde läsa på avtalet de själva undertecknat, säger Baker och bjuder oss ombord på en av de större fiskebåtarna i hamnen ägd av hans fabror Abu Tamer. Baker är en av hans 14 besättningsmän, de flesta nära släktingar eller familjemedlemmar.

Abu Tamer håller med brorsonen:

Vi är 4 000 fiskare här i Gaza. Om vi ska kunna leva på detta måste vi ha plats att fiska på. Som det nu är har vi fått köra ända ner mot Egypten för att få vår fångst. Och under det här åttadagarskriget vågade vi oss inte ut en enda gång. Oftast skjuter israelerna bara i vattnet runt oss. Men det har hänt att de sänkt båtar som vågat sig ut för långt, fyller hans brorson i.

Medan mörkret faller och regnet börjar förbereder sig Abu Tamer och hans besättning för nattens fiske. Ljusrampen runt fartyget, som drivs av en jättegenerator och används för att locka fram fisken, testas.

Snart kastar man loss. Blir det någon fångst i natt?

In sha'a Allah (Om Gud vill), blir det obligatoriska svaret från Gazas fiskare.

Mer läsning

Annons