Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt uträknat – placera Region Norrlands ledning i Örnsköldsvik

Nu har förslaget om ny regionindelning presenterats. Enligt förslaget ska de fyra nordligaste länen slås samman till en region som täcker cirka hälften av Sverige yta och har 880 000 innevånare.

Politikerna talar ofta om hur viktig miljön är och att resandet bör begränsas. Om man räknar på avstånden mellan städerna i region Norrland och då inkluderar städerna efter kusten från Sundsvall till Luleå samt Sollefteå, Kramfors, Östersund, Lycksele och Kiruna (totalt 652 000 innevånare) så får man följande:

>>> Det sammanlagda avståndet från Umeå till övriga städer är 298 mil medan det för Örnsköldsvik är 305 mil.

>>> För Sundsvall och Härnösand är det 403 respektive 357 mil medan det för Skellefteå och Luleå är 324 respektive 398 mil.

>>> För Östersund och Lycksele är det totalt 464 respektive 317 mil.

Utifrån den betraktelsen bör ledningen för den nya regionen placeras i antingen Umeå eller Örnsköldsvik.

Om man sedan väger in hur befolkningen är fördelad och antar att alla medborgare i de aktuella städerna ska åka till den stad där ledningen finns så blir det sammanlagt 13 miljoner mil om ledningen sitter i Umeå (ej tur och retur). Om ledningen sitter i Örnsköldsvik blir det 14 miljoner mil. För Härnösand och Sundsvall blir det 17 respektive 19 miljoner mil. För Östersund och Lycksele blir det 23 respektive 15 miljoner mil. För Skellefteå och Luleå blir det 15 respektive 19 miljoner mil.

Även räknat på det sättet bör ledningen placeras antingen i Umeå eller i Örnsköldsvik.

Det är rimligt att så många som möjligt har relativt nära till den stad där ledningen sitter. Vad som är nära kan diskuteras men om man sätter en gräns på cirka 15 mil, så innebär det för Örnsköldsvik nästan 400 000 innevånare, det vill säga inte långt ifrån hälften av de som bor i Region Norrland. Ingen annan stad i regionen har fler invånare inom 15 mil.

Från Umeås sida har sagts att man inte aspirerar på att få regionkontoret. I region Västra Götaland placerade man medvetet regionledningen i en mindre stad för att visa att man var mån om hela regionen. Det är en bra princip och därför bör varken Umeå eller Sundsvall komma ifråga. Politiker i Sundsvall har tydligt visat att de inte drar sig för att utarma mindre städer, till exempel vid nedläggningen av Mittuniversitetet i Härnösand och Örnsköldsvik samt hur de nu agerar för att flytta verksamhet från sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik till Sundsvall.

■■ För fler insändare, klicka här.

Örnsköldsvik har genom Botniabanan och den egna flygplatsen bra kommunikationer för resor inom och utanför regionen om man betraktar det ur ett norrländskt perspektiv. Örnsköldsvik är en vacker stad som har ett bra näringsliv men med betydligt mindre offentlig verksamhet än de flesta övriga städerna i regionen.

Kommunen har mark på Kusthöjden där ett kontorshus kan byggas och designas helt enligt önskemål från regionledningen. Det är nära resecentrat och stadskärnan och området har fin utsikt. Om det byggs kontor på Kusthöjden och inte bostäder så ökar behovet av att bygga ett bostadshus ovanför museet.

Norrlänning

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel