Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Latinamerikas första homoäktenskap

Två män gifte sig på tisdagen i Argentina, i Latinamerikas första vigsel mellan två personer av samma kön. Bröllopet hölls i landets sydligaste provins Tierra del Fuego, sedan guvernören där sagt ja.

Även om inte äktenskapslagen i Argentina uttryckligen godkänner enkönade äktenskap, så finns det inget uttalat förbud i grundlagen. En domare i Buenos Aires utfärdade i november äktenskapslicens för Alex Freyre och José Maria Di Bello. Men det planerade bröllopet den 1 december fick ställas in sedan en annan domare stoppat ceremonin i avvaktan på en överklagan till högsta domstolen.

Guvernören i Tierra del Fuego gav dock grönt ljus, och paret tror nu att fler homosexuella par kommer att kunna gifta sig där.

Argentina var först i Latinamerika med att tillåta homosexuella att ingå partnerskap 2002. Inget land i Latinamerika tillåter äktenskap mellan personer av samma kön, men den lagstiftande församlingen i Mexico City sade i förra veckan ja till sådana med start i februari.

Homoäktenskap är sedan tidigare tillåtna i Nederländerna, Belgien, Spanien, Norge, Sverige, Sydafrika, Kanada och vissa delstater i USA.