Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latinamerikas första homoäktenskap

Annons

Två män gifte sig på tisdagen i Argentina, i Latinamerikas första vigsel mellan två personer av samma kön. Bröllopet hölls i landets sydligaste provins Tierra del Fuego, sedan guvernören där sagt ja.

Även om inte äktenskapslagen i Argentina uttryckligen godkänner enkönade äktenskap, så finns det inget uttalat förbud i grundlagen. En domare i Buenos Aires utfärdade i november äktenskapslicens för Alex Freyre och José Maria Di Bello. Men det planerade bröllopet den 1 december fick ställas in sedan en annan domare stoppat ceremonin i avvaktan på en överklagan till högsta domstolen.

Guvernören i Tierra del Fuego gav dock grönt ljus, och paret tror nu att fler homosexuella par kommer att kunna gifta sig där.

Argentina var först i Latinamerika med att tillåta homosexuella att ingå partnerskap 2002. Inget land i Latinamerika tillåter äktenskap mellan personer av samma kön, men den lagstiftande församlingen i Mexico City sade i förra veckan ja till sådana med start i februari.

Homoäktenskap är sedan tidigare tillåtna i Nederländerna, Belgien, Spanien, Norge, Sverige, Sydafrika, Kanada och vissa delstater i USA.