Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss vara vuxna och inte välja bort vänner för att de röstar på SD

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kan vi vuxna människor snälla sluta välja bort våra vänner på grund av deras politiska åsikter?

Såhär i valtider svämmar sociala medier över av politiska åsikter. Gång på gång har jag fått ta del av långa (vissa både hatiska och kränkande) inlägg om att det är absolut förbjudet att rösta på Sverigedemokraterna. Flera av mina så kallade vänner skriver att om någon av deras vänner i sociala medier röstar på Sverigedemokraterna ska hen snarast uteslutas ur deras umgängeskrets.

Jag vill upplysa er alla om att vi människor alltid kommer att tycka olika i olika frågor. Att våra åsikter ofta mer eller mindre kommer att gå isär. Någon föredrar kaffe och någon annan te. Någon bär hellre klänning än jeans medan dennes bäste vän helst av allt bär just jeans. Någon attraheras av motsatt kön, en annan av samma kön och en tredje bryr sig inte om kön över huvud taget när det kommer till kärlek.

Väljer du bort din vän för att han eller hon föredrar kaffe och du själv te? Nej, jag trodde väl inte det. Så snälla: sluta påstå att din vän är en dålig människa för att han eller hon röstar på Sverigedemokraterna. Välj dina vänner utifrån dennes personliga egenskaper i stället för utifrån dennes politiska ställningstaganden.

Som sverigedemokrat tycker jag bland annat att det fantastiska med vårt land är just det faktum att vi lever i en demokrati, att vi alla är fria att tycka och tänka precis vad vi vill och framför allt – att vi människor faktiskt tycker olika.

Har du någonsin hört en sverigedemokrat tala om för en centerpartist eller en miljöpartist att han eller hon är en fullkomlig idiot som inte går att umgås med just för sina politiska åsikter? Nej, jag trodde väl inte det.

Så snälla: Kan vi vuxna människor börja bete oss som just vuxna människor och sluta tala om för dem som väljer att rösta på Sverigedemokraterna att de är idioter eller att de har fel?

Som sverigedemokrat tycker jag bland annat att det fantastiska med vårt land är just det faktum att vi lever i en demokrati, att vi alla är fria att tycka och tänka precis vad vi vill och framför allt – att vi människor faktiskt tycker olika.

Så snälla: börja att se världen, vårt land, och vårt folk med nya, öppna ögon du med! Inte förrän då kan vi börja att prata öppet med varandra. Som de vuxna människor som vi faktiskt är.

Be kind, always

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel