Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt det blir en vit jul – prioritera barnen framför alkoholen

Så närmar vi oss julen igen. Vi drömmer om en vit jul. Både att vi har vit och fin snö som vi kan leka i och att fler barn får uppleva en jul utan alkohol, alltså en vit jul.

Vi vet att barn reagerar negativt när de har vuxna som är berusade i sin omgivning. Det visar sig att de flesta barn reagerar redan när vuxna är alkoholpåverkade i mindre grad. För oss är julen främst barnens högtid och då är det viktigt att vuxna funderar över sin egen alkoholkonsumtion.

Av erfarenhet vet vi att många julfiranden inte blir så trevliga när det blir mycket alkohol, det blir lätt bråk och dålig stämning. Det är beklagligt när det finns ungdomar som flyr hemifrån på julafton på grund av berusade vuxna, och då är det viktigt att de har någonstans att ta vägen som till exempel föreningslokaler eller andra trygga vuxna.

Vår julönskan är att alla barn ska få fira en jul med nyktra vuxna. Prioritera barnen framför alkoholen, ställ upp för en vit jul.

 

Emil Nordfjell,

ordförande SSU Örnsköldsvik

Susanne Sturk,

ordförande humanistiska nämnden

Olle Häggström,

IOGT-NTO

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också:

Ett gott råd inför Lucia – låt strupen vara torr och hämta dina barn efter festen

IOGT-NTO: "Utmana alkoholnormen – ge dig själv en vit oktober"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel