Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt bli att aktivt åderlåta Norrlands inland

Landskapskampen fortsätter och med diktatoriska metoder kapar S-ledningen i landstinget en av de samarbetsgrenar man tycker växer för nära marken. I höstas avpolletterades en nyckelperson och man lovade nystart och blankt papper som i denna förlängning inte är vatten värt, eftersom man ändå driver igenom ett felaktigt beslut på precis lika vaga grunder.

Det handlar om flytten av coloncancerkirurgin som godtyckligt har klassificerats som behov av att nivåstruktureras, trots att denna diagnos inte faller under RCC:s nivåstrukturerings-rekommendation.

Detta har man nu gjort trots att denna fråga är den kritiska punkten för att behålla Sollefteå sjukhus som ett akutsjukhus med den fullvärdighet som epitetet innebär.

Vissa politiker i landstinget må ha dåligt minne eller svårighet att sortera information, men det har fortfarande inte presenterats några underlag som talar om riskbedömning, bifogad konsekvensutredning eller antydning till några samordningsvinster.

För att backa bandet så vill jag peka på det fula politiska spel som gemene man egentligen kan ana sker bakom kulisserna. I höstas talade man om att både Örnsköldsvik och Sollefteå låg i farozonen när det gäller BB. Då det kan förmodas finnas en del kritiskt granskande politiker även i Medelpad, så behöver man allt stöd man kan få från Ångermanlands största kommun Örnsköldsvik, så därför dras hotet undan och med detta köper man sig stödet från Örnsköldsvik för den fortsatta kampen att lägga ner i Sollefteå, som är en i högsta grad existerande målsättning.

Fördelaktig statistik och kostnadseffektiva förslag och idéer till utveckling har plockats fram i månader från verksamheterna, men trots löfte om förankring i dessa led, så bemöts detta med skygglappar, eller oförmåga att förstå, från landstingsledningen.

Man håller ekonomin som gisslan i dramat som äventyrar patientsäkerheten och är en nedåtgående spiral där landstingskassan läcker som ett såll. Vänsterpartiet reagerar såsom alla borde kring alla vidlyftiga kontraktsskrivningar som gör att aneurysmen brister i landstingsartärens kassaflöde, och avfärdas därför i samarbetet. Går ju inte att samarbeta med sådana som på eget bevåg gör djupare sannfärdiga analyser, och dessutom har mage att utkräva någon form av ansvar.

Miljöpartiet velar i media, men kan säkert ana nödvändigheten i att huka sig för en annan partipiska för att få vara med i sandlådan. Nedmonteringen kan fortsätta.

En annan fråga man gott kan ställa sig är vilka hållhakar som ledamöter och högt uppsatta tjänstemän egentligen har på varandra när ett begärt avsked från ena dagen till den andra blir till en uppsägning?

Vårdapparaten blöder i hela riket och detta har sig att vi blir allt äldre och därmed mer vårdkrävande samtidigt som behandlingsmetoder och mediciner blir allt dyrare. Vill vi bo i ett land med bibehållen samhällsservice så krävs omprioriteringar på statlig nivå samt även förmodligen generella skattehöjningar, men låt bli i att aktivt åderlåta Norrlands inland.

Jörgen Åslund, Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel